Noaptea Cercetătorilor la UBB Reșița
Vineri, 27 septembrie și luni, 30 septembrie, cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Centrul universitar UBB Reșița, alături invitații lor, vor oferi publicului larg posibilități numeroase de conectare cu știința și cercetarea în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Articol editat de Valentina Adam, 26 septembrie 2024, 12:41
De la testarea unor tehnologii inovative de evaluare a unor potențiali factori de risc pentru mediu și sănătatea umană, cum ar fi sisteme de teledetecție laser, drone, microscoape performante, sisteme de depoluare sau de detectare radiații și multe altele, la testarea unor ochelari care simulează efectele consumului de alcool sau droguri, familiarizarea cu elementele unei truse folosite de criminaliști, descifrarea modului în care piața de capital contribuie la securitatea economică sau cum sunt eloborate politicile publice cu scop de creare a stabilității unei națiuni – toate vor putea fi abordate și înțelese în cadrul celor două evenimente organizate de UBB la Cluj-Napoca și Reșița.
Evenimentele vor prilejui publicului larg, cu precădere tinerilor, la acest început de an școlar și universitar, contextul înțelegerii unor domenii tehnice și ale științei, prin zecile de demonstrații, experimente, ateliere și dezbateri care vor avea loc.
La Centrul Universitar UBB Reșița, vineri, 27 septembrie, pe durata a patru ore, începând cu ora 19:00, participanții vor putea urmări demonstrații, experimente, prezentări ale rezultatelor cercetării din domeniul ingineriei dar și economic și social și vor putea participa la activități interactive și jocuri. În paralel va fi organizată și o masă rotundă cu invitați care vor dezbate cu publicul participant aspecte de interes legate de securitatea umană.
La Casino-Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, luni, 30 septembrie, deschiderea anului universitar va fi marcată și printr-un amplu eveniment dedicat cercetării în care mediul, schimbările climatice și securitatea vor fi subiecte de maxim interes! Zeci de demonstrații privind evaluarea stării actuale a mediului și a riscurilor de mediu cât și experimente interactive din sfera chimiei, geochimiei, fizicii, biologiei, sănătății, abordări și discuții pe marginea unor proiecte și observații astronomice. Activități precum explorarea imaginii Pământului văzut din spațiu sau folosirea dronelor pentru revoluționarea cercetărilor geologice și siguranța unor construcții, studiul atmosferei, dar și multe alte incursiuni în magica lume a științei cum ar fi universul microscopic al viețuitoarelor sau al elementelor chimice vor fi aduse în fața publicului. Micii cercetători, elevi, împreună cu profesorii lor coordonatori din școli ale județului Cluj, vor fi și ei prezenți în eveniment pentru a face cunoscute vizitatorilor, proiectele dezvoltate și prezentate la diferite competiții naționale și internaționale.
Demonstrațiile științifice de la Cluj-Napoca și Reșița fac parte dintr-o serie de evenimente cu tema „Știința pentru Pace și Securitate”, organizate de consorțiul ReCoNnect sub egida Noaptea Cercetătorilor Europeni, în perioada 27 – 30 septembrie 2024, în 21 de localități din România.
Anul acesta subiectul a fost ales pentru că siguranța oamenilor reprezintă un domeniu de foarte mare importanță și pentru cercetători, nu doar pentru reprezentanții autorităților naționale, iar contextul global al ultimilor ani determină un interes crescut pentru găsirea unor soluții cât mai inovative și eficiente. Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Centrul universitar UBB Reșița au selectat o serie de demonstrații și prezentări menite să ajute publicul în descifrarea sub toate aspectele a acestui interesant domeniul al securității și siguranței umane.
ReCoNnect 3: Building a Community, este proiectul derulat în cadrul programului Horizon Europe al Uniunii Europene, a cărui consorțiu, Universități și INCD-uri de pe platforma Măgurele, organizează an de an o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice și facilitarea întâlnirilor directe între cercetători și școlile din țară (Caravana de știință ReCoNnect, Școala Altfel ReCo Nnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele).