Nicolae Comănescu a dus povestea Reșiței, pe simeze, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov
“Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi lucruri noi”, am putea parafraza versurile lui Tudor Arghezi atunci când ne gândim la artistul Nicolae Comănescu care, a vernisat la Brașov expoziția SMKO fostă TMK fostă CSR fostă UDR la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.
Articol editat de Anca Bălălău, 23 mai 2023, 13:48
Nicolae Comănescu a fructificat vizita sa la Reșița, din anul 2021 și a adunat zgură, rugină, cenușă și pulbere de cărămizi, conform versurilor argheziene pe care le-a folosit în lucrările sale.
Artistul se mărturisește: „povești presupuse, încifrări misterioase ale ADN-ului propriu, lucruri menite să creeze inflație și densitate mărită picturii”, astfel argumentându-și identificarea și refuncționalitatea fragmentelor extrase din Combinatul Siderurgic Reșița.
‘’Comănescu introduce pe pânzele sale trăsături ale diverselor situri geografice încă din 2006, când a demarat seria Praf și pulbere, unde chiar a amestecat cele două elemente (alături de muștar, pământ din fața blocului în care locuiește și scrum de țigară) cu un medium acrilic, integrând mixul în compozițiile inspirate din cartierul Berceni; a urmat DNA: Dust Narrative Analysis, pentru care a mai adăugat pe lista materialelor și cenușa’’, afirmă curatorul expoziției, Lina Țărmure.
Datorită lui Comănescu, dar și adoptării sale de orașul de pe Bârzava, Reșița își spune acum povestea pictată la Brașov, o poveste ce merge mai departe prin noua lumina ce renaște prin culorile speranțelor într-un nou șevalet al destinului.
Nicolae Comănescu este însoțit în această poveste frumoasă despre Reșița de Lina Țărmure, curator și manager cultural.
A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul UNArte, iar în prezent urmează studiile masterale din cadrul aceluiași departament, unde studiază fenomenul curatoriatului în perioada postnouăzecistă din România. În anul 2019,Lina Țărmure a co-fondat Diptych Art Space din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia. Scrie recurent despre artă, iar textele sale pot fi regăsite în Dilema Veche, Revista Arta, Propagarta ș.a.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 2 iunie, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 14:00 și 19:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.