Întâlnirea internaţională a pasionaţilor de VW-uri istorice are loc în premieră în Banatul Montan, în acest sfârşit de săptămână, la baza de agrement de la Şură
Posesorii VW-urilor istorice din mai multe ţări europene se vor întâlni pe malul Lacului Secu – bază de agrement de lângă Reşiţa în judeţul Caraş-Severin în perioada 14-16 iunie 2024.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 iunie 2024, 10:00 / actualizat: 14 iunie 2024, 16:18
Potrivit unuia dintre co-organizatorii celei de-a patra ediţii a evenimentului, Margit Renner din oraşul Deta, judeţul Timiş, participanţii sunt iubitori de maşini marca VW, din toate timpurile, broscuţe, dubiţe şi autorulote.
Evenimentul se va desfăşura pentru prima dată în apropiere de Reşiţa şi pe parcursul celor trei zile, posesorii autovehiculelor istorice le vor prezenta pe acestea publicului interesat pe esplanada de la Şură – Loc Splendid, dar vor participa şi la o paradă retro prin staţiunea de agrement.
Vineri, 14 iunie în Piaţa 1 Decembrie 1918 a avut loc sosirea participanţilor şi o expoziţie de „broscuţe” între orele 10.00 şi 13.00.
Pentru Radio Reşiţa, o parte dintre posesorii broscuţelor istorice au precizat:
Pentru Radio Reşiţa organizatorul evenimentului, Cosmin Popa:
„Ideea a venit de la pasionații din Timișoara, prieteni care ne-am adunat și am povestit și am zis că ar fi bine să avem din nou o întâlnire că în trecut a fost una și așa a pornit. Prima ediție a fost în Timișoara, apoi am văzut că a fost interes vine lumea și ne-am gândit să nu o lăsăm local și așa s-a născut ideea de a face întâlnirea broscuțelor în Banat. Practic ne raportăm doar la zona Banatului istoric adică mergem în fiecare an într-o altă locație, tocmai pentru a promova și locurile frumoase din Banat și a arăta invitaților noștri că sunt foarte mulți care vin din străinătate să vadă ceva frumos în fiecare an altceva. Am vrut să facem chestia asta ca să nu plictisim după trei-patru întâlniri în același loc omul să zică am mai fost acolo și așa a pornit chestia asta. A doua ediție a fost la invitația unuia dintre sponsori la Poiana Mărului, a treia ediție a fost pe Clisura Dunării la Ieșelnița, iar acum a patra ediție am ales locația de la Şură.
Cei care participă au aflat de noi de pe pagina de facebook. Inițial am avut doar pagină pe facebook acum avem pe mai multe conturi de social media; am devenit vizibil și pentru cei din străinătate prin tag-urile aferente acestui tip de evenimente. Am mers la evenimente în Serbia, în Ungaria am ajuns chiar și în Bosnia, anul trecut am legat relații foarte bune de prietenie cu cluburile de acolo și acuma ne vizităm și ne
susținem practic unii pe alții. De fiecare dată când un club are o întâlnire, că fiecare club are întâlnirea lui într-o anumită lună, într-un anumit weekend și atunci noi mergem la ei şi ei vin la noi. Totdeauna vin oameni noi, noi îi căutăm să mergem la întâlniri noi în alte țări în alte locuri ș.a.m.d.
La întâlnirea noastră pot participa toate modelele de Volkswagen mai vechi de 30 de ani; nu trebuie neapărat să fie atestate istoric la retromobil pentru noi nu contează chestia asta doar dorința de participare.
Denumirea de întâlnire a broscuțelor a plecat practic de la primul model de Volkswagen care a fost cunoscută la noi sub numele de Broscuţa, de Kaefer în Germania sau Bittl în alte părți, în alte colțuri ale lumii și acuma deja știm că ne vin prieteni din Serbia și din Bosnia, Macedonia şi Bulgaria care şi-au confirmat prezenţa. Ca număr de participanți nu pot să spun asta și eu aș vrea să știu de multe ori ca organizator să știu exact la ce mă raportez cu toate materialele ș.a.m.d., dar niciodată nu putem ști pentru că întotdeauna vin și pe ultima sută de metri de exemplu, află de eveniment și vin acolo. Noi îi primim bucuroși de fiecare dată.
Evenimentul va fi în perioada 14-16 iunie la Camping Şura Banatului. Programul încă nu este definitivat încă lucrăm la el, dar ca idee avem concursuri tematice la fel ca şi la fiecare din edițiile anterioare. Deja participanții sunt familiarizați cu chestia asta adică sunt tot felul de concursuri cu tematică Volkswagen sau între participanți, cum ar fi tombolă, marele premiu Broscaru norocos, de exemplu. Participă absolut fiecare participant, iar premiul este pe mașină nu este pe participant că la eveniment pot participa trei- patru persoane cu o mașină sau una singură și atunci premiul este pe mașină.
La prima ediție am avut participanți din Austria și din Polonia, doar de pe anunțurile de pe facebook că nu ne am gândit niciodată că va veni cineva din afara țării nu asta a fost prima noastră idee să zic așa. La a doua întâlnire deja au venit participanți din mult mai multe țări: a fost Germania, Serbia, Slovenia. La a treia au venit deja din Macedonia, din Bulgaria participanți. Anul acesta așteptăm pentru prima dată clubul din Bosnia să ne viziteze că și-au anunțat prezenţa, deci de la an la an crește evenimentul, creşte numărul oamenilor care vin din afara țării și chiar și oameni din România încep să vină tot de mai departe din județe tot mai îndepărtate de partea de vest a țării.
Până acum cea mai veche mașină care a participat la eveniment a fost chiar anul trecut un Volkswagen T1, o dubiță undeva ca și an de fabricație 1950-1960 cam acolo și mașinile sunt funcționale toate, vin pe roți, străbat distanțe mari – la a doua ediție am avut care au venit de la peste 1.000 de kilometri. Anul trecut am avut cea mai lungă distanță; a fost echipa din Macedonia cu 750 de kilometri și un prieten din Maramureș care a avut aproape aceeași distanță de sus de la el, au fost în jur de 550 de kilometri până jos în Clisura Dunării.
În cadrul evenimentului vom organiza o paradă pentru publicul doritor să vadă maşinile, dar ea va fi anunțată în urma definitivării programului și atunci lumea care ajunge în zonă va putea admira mașinile prezente„.