În avanpremieră de Ziua Copilului, un nou vernisaj marca Maia Truțulescu
Cel de-al optulea demers plastic semnat Maia Truțulescu ajunge în fața publicului, luni, 29 mai, ora 18, în sala de expoziții a Muzeului Banatului Montan.
Articol editat de Anca Bălălău, 27 mai 2023, 17:06
Este vorba despre expoziția de pictură intitulată „JOURNEY – STEPS & TRACES” /Călătorie – pași și urme. Curator/ critic de artă, Conf. univ. Dr. Gabriel Kelemen, Facultatea de Arte și Design Timișoara, și Vicepreședinte UAP Timișoara.
Expoziția se întinde pe două săli și cuprinde lucrări realizate în ultimul an.
„Maia Truțulescu este un prilej de maximă bucurie, nu vreau să zic lucruri mari dar este din punctul meu de vedere un miracol. Maia este un talent real și nu contrafăcut. Opera sa de artă este serioasă și e foarte interesantă personalitatea pe care o are, e o personalitate introvertită dar nu sumbră ci veselă și serioasă în a construi o lume paralelă, o lume mai frumoasă, din punctul meu de vedere. Această personalitate introvertită este foarte bună, pentru că marii artiști au o combustie interioară, au un spațiu secret.
Foarte interesant este că ea trece de la exuberanța dripping-ului, adică a stropi cu culori, a te juca, a te bălăci haotic, sau poate mai puțin haotic cum o făcea Pollock, sau Romul Nuțiu, sau mulți, mulți alții, și ajunge de la această coagulare cromatică jucăușă, periculoasă, riscantă, la o construcție de sensuri și de emoții ”, menționează criticul de artă, Conf. univ. Dr. Gabriel Kelemen.
”Luni, 29 mai, ora 18, vă invit cu drag la expoziția mea de pictură de la Muzeul Banatului Montan. Este cea de-a opta expoziție personală pe are o am intitulat-o „JOURNEY – STEPS & TRACES” /Călătorie – pași și urme.
Pornind de la simpla alegere a unor încalțăminte care au o funcție predestinată, fizică, am remarcat că acestea nu sunt doar simple obiecte vestimentare, am descoperit dincolo de acest sens niște valori care depășesc simplitatea sau nimicul din ele. O pereche de pantofi nu doar că te reprezintă ci chiar formează alături de alte elemente, portrete de persoane și personaje. Sunt acele obiecte care ne însoțesc în călătoriile pe care le întreprindem, sunt indirect martorii propriei noastre deveniri. Aceste obiecte pot vorbi de atitudini, de temperamente și de situații reale sau imaginare.
Nu sunt prima și nici singura care a abordat acest subiect, cel mai cunoscut fiind pictorul Van Gogh care a făcut obsesie pentru ai săi pantofii, dacă privești cele opt tablouri ale sale care conțin încălțăminte. Oarecum îți poți da seama ce fel de om și viață a avut artistul. La fel îți poți închipui, dacă te pui metaforic vorbind în papucii altcuiva, că experimentezi lucruri care nu te reprezintă, dar pe care le poți intui.
Lucrările mele cu siguranță și de această dată, vor fi o surpriză, sper eu plăcută și nebănuită pentru public”, transmite tânăra artistă.
Maia, care are un palmares remarcabil la această vârstă, a participat și în ultima perioadă, la manifestări artistice, colective sau de grup, atât naționale cât și internaționale, dintre care am aminti doar câteva:
Emiratele Arabe Unite – expoziție virtuală în cadrul Pavilionului României Expo Dubai; “First Flight – 40 years” – Art in Conversation, Londra; Expozitie colectivă la Centrul Expozitional Documentar al Universitatatii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; Expoziție colectivă la Muzeul Național Constantin Brâncuși- Târgu Jiu; Expozitie personală la București la Muzeul Țăranului Român, precum și participări la mai multe competiții de profil.