Fotografii care au scris istorie: In Memoriam Liviu Tulbure
În perioada 25 aprilie – 9 mai 2025, la Galeria „Rotonda” din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, se desfășoară expoziția „Proclamația de la Timișoara în imagini”, o invitație deschisă către public de a retrăi momente istorice fundamentale pentru România post-comunistă.

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2025, 08:06
Expoziția aduce în prim-plan fotografiile realizate de Liviu Tulbure, surprinzând forța comunității timișorene în zilele fierbinți ale Revoluției din Decembrie 1989.
Evenimentul are loc la Galeria Rotonda, situată pe Strada Miron Costin Nr. 2, un spațiu cultural emblematic dedicat artei vizuale și memoriei colective.
Expoziția este deschisă între 25 aprilie și 9 mai 2025, de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00. Accesul este liber, încurajând participarea largă a comunității.
Context Istoric: Proclamația de la Timișoara
Proclamația de la Timișoara, lansată pe 11 martie 1990, a fost un moment definitoriu al României post-revoluționare, reflectând voința unei societăți însetate de libertate și democrație.
Importanța Proclamației pentru România Post-Revoluționară
Prin cele 13 puncte, proclamația cerea desprinderea de comunism, instaurarea transparenței și protejarea valorilor democratice.
Rolul Societății Timișoara în Lansarea Proclamației
Societatea Timișoara, formată din cetățeni activi în Revoluție, a redactat și promovat documentul, fiind un catalizator al schimbărilor democratice.
Liviu Tulbure: Martor și cronicar al istoriei
Imaginile realizate de Liviu Tulbure în Decembrie 1989 surprind emoția brută a zilelor Revoluției: protestatari hotărâți, clipe de curaj și momente de solidaritate. Fiecare fotografie aduce în fața privitorului un fragment din lupta pentru libertate, provocând emoții puternice și reflecții adânci.
Importanța memoriei colective și a valorilor democratice
Prin această inițiativă, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Societatea Timișoara încurajează publicul să reflecteze asupra valorii memoriei colective și a idealurilor pentru care s-a ieșit în stradă, acum 35 de ani.