[FOTO] Johann Wolfgang Goethe,una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale, 270 de ani de la naștere!
Articol editat de Radio Resita, 25 august 2019, 22:42 / actualizat: 26 august 2019, 22:42
„Mai multă lumină”… a lăsat omenirii poetul german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale, Johann Wolfgang Goethe, născut pe 28 august 1749, în Frankfurt am Main ca fiu al lui Johann Kaspar Goethe, înalt funcționar de stat, și al Catharinei Elisabeth Textor.
„Ideile îndrăzneţe sunt precum pionii de şah care înaintează; pot fi înfrânţi, dar stau la baza unui joc câştigat”
De timpuriu, a început să iubească literatură, pe care o putea găsi în vasta bibliotecă de circa 2000 de volume a tatălui său. Fascinat era și de teatru, în casa părintească anual se prezenta un spectacol de teatru de păpuși.În anul 1763, a asistat la un concert al tânărului Mozart, care atunci avea șapte ani.
Este inutil a sublinia vasta sa carieră, importanța sa în cultura universală fiind păzită de consecvența sa prin Valoare.
Legenda conform căreia, în cei 25 cât a durat realizarea capodoperei Faust, nu Goethe l-a făcut pe Faust, ci Faust pe Goethe, stă la temelia unei pilde ce poate fi răstălmăcită prin ceea ce ilustrul om de cutură afirma: „Oamenii cred că organele cu care gustăm arta se formează de la sine ca limba şi palatul gurii, că opera de artă poate fi judecată cum judeci mâncarea. Ei nu înţeleg că e nevoie de o cultură cu totul deosebită pentru a te ridica la adevărata desfătare artistică. Omul de rând e mulţumit dacă vede că se petrece ceva pe scenă, omul cultivat vrea să fie emoţionat, iar cel cu adevărat instruit e satisfăcut numai dacă are la ce reflecta”.
Cu siguranță poate fi contrazis, cu siguranță se poate trăi și fără cultură, dar reîntorcându-ne la Goethe să ne amintim că: „Ideile îndrăzneţe sunt precum pionii de şah care înaintează; pot fi înfrânţi, dar stau la baza unui joc câştigat”.
Viața poate fi un joc câștigat doar prin asumarea unor valori culturale, se poate trăi și fără ele, desigur, dar nu este viață…
„Există două forme pacifiste ale violenţei: legea şi eticheta”
Memorabilă rămâne şi întâlnirea sa cu Napoleon I la Congresul din Erfurt, în anul 1808, când Goethe a fost primit de Împărat cu legendarul comentariu: Voilà un homme! -„Iată, un om!” atunci când i s-a înmânat Crucea Legiunii de Onoare. Napoleon îi propusese lui Goethe să meargă la Paris și să scrie piese despre eroi.
De-a lungul întregii sale vieţi, Johann Wolfgang von Goethe a scris şi trimis peste 10.000 de scrisori.
La 22 martie 1832 Goethe a murit de pneumonie. Ultimele sale cuvinte, care se pare că ar fi fost: Mehr Licht! -„Mai multă lumină!”, sunt relatate de medicului său, Carl Vogel, care în momentul decesului însă nu era în camera lui Goethe.
Goethe a fost îngropat pe data de 26 martie la Mormântul Prinților în Weimar.
Epilog: „Există două forme pacifiste ale violenţei: legea şi eticheta”. Johann Wolfgang Goethe
Anca Bica Bălălău