[FOTO] Johann Wolfgang Goethe: Absurdul umple lumea!
Articol editat de Radio Resita, 28 august 2017, 19:37
Mai multă lumină… a lăsat omenirii poetul german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale, Johann Wolfgang Goethe, născut pe 28 august 1749, în Frankfurt am Main.Este inutil a sublinia vasta sa carieră, importanța sa în cultura universală fiind păzită de consecvența sa prin Valoare.
„Toate ideile mari au fost cândva gândite; trebuie încercat doar să le mai cugetăm odată”
Goethe în lunga sa viață pământeană a construit etapă cu etapă citadela culturii mondiale, după cum mărturisea: „ Citesc mereu, dar tot nu pot spune că ştiu multe şi nici că ştiu să citesc.Primul şi ultimul lucru care i se cere unui geniu este să iubească adevărul. Devotamentul este năzuinţa unui suflet nobil de ajunge la înălţimea unuia mai mare decât el. Orice vis se poate realiza – începe-l doar. Determinarea are un dram de genialitate, de putere şi de magie în ea. Talentul se făureşte în tăcere, iar caracterul în vâltoarea vieţii”.
Legenda conform căreia, în cei 25 cât a durat realizarea capodoperei Faust, nu Goethe l-a creeat pe Faust, ci Faust pe Goethe, stă la temelia unei pilde ce poate fi răstălmăcită prin ceea ce ilustrul om de cutură afirma: „Oamenii cred că organele cu care gustăm arta se formează de la sine ca limba şi palatul gurii, că opera de artă poate fi judecată cum judeci mâncarea. Ei nu înţeleg că e nevoie de o cultură cu totul deosebită pentru a te ridica la adevărata desfătare artistică. Omul de rând e mulţumit dacă vede că se petrece ceva pe scenă, omul cultivat vrea să fie emoţionat, iar cel cu adevărat instruit e satisfăcut numai dacă are la ce reflecta”.
Cu siguranță poate fi contrazis, cu siguranță se poate trăi și fără cultură, dar reîntorcându-ne la Goethe să ne amintim că: „Ideile îndrăzneţe sunt precum pionii de şah care înaintează; pot fi înfrânţi, dar stau la baza unui joc câştigat”.
Viața poate fi un joc câștigat doar prin asumarea unor valori culturale, se poate trăi și fără ele, desigur, dar nu este viață…
„Tratează oamenii ca şi cum ar fi ceea ce ar trebui să fie şi îi ajuţi să ajungă ce pot să fie”, aceasta-i menirea unui om de cultură, iar astăzi la 268 de ani de la nașterea sa timpul ne reamintește că avem obligația, fie și doar câțiva dintre noi, să cugetăm: „Toate ideile mari au fost cândva gândite; trebuie încercat doar să le mai cugetăm odată”.
Epilog:„Talentul se făureşte în tăcere, iar caracterul în vâltoarea vieţii”. Johann Wolfgang Goethe
Anca Bica Bălălău