[FOTO] Claudiu Bleonț într-un rol cu schimbare de prefix-60 de ani!
Motto:”Purtăm amprentele drumului pe care l-am parcurs”.Claudiu Bleonț
Articol editat de Radio Resita, 27 august 2019, 13:13
Din categoria actorilor fără vârstă face parte și aniversatul zilei, Claudiu Bleonț!
Un artist ce a dominat printr-un stil aparte scena și pelicula românească , încă de la debutul său.Nonconformist și educat, sensibil și altruist, Claudiu Bleonț este un nume de rezonanță pentru multe generații de spectatori.
Claudiu Bleonț s-a născut acum 60 de ani, pe 27 august 1959 în București. A avut parte de o educație solidă la Liceul German Goethe din București ,1979, după care a urmat Institutul de artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, clasa profesor Grigore Gonța (1979 – 1983). Roluri la absolvire: Ghiță Coscodan în „Agachi Flutur” de Vasile Alexandri, regia Grigore Gonța și Melchior Gabor în „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Gina Guzina.
A fost repartizat la Teatrul din Petroşani și a debutat cu piesa „Un bărbat și mai multe femei” de Leunid Zorin, pe care a și regizat-o și care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat aici în „Anonimul Venetian” de Giusepppe Berto, „Într-un parc, pe o bancă” de Alexander Ghelma.
Actorul a jucat pe aproape toate scenele din țară aducând cu el bucuria și dăruirea pentru teatru și iubitorii săi, asemeni unui Puck din Visul unei nopți de vară, meșteșugit și plin de voie bună incarcă sufletele celor veniți să trăiască alături de el magia teatrului.
De la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a jucat in numeroase roluri, cum sunt Sir Andrew – A douasprezecea noapte de William Shakespeare, Tasso – Torquato Tasso de Johann Wolfgang von Goethe, pentru care a obţinut premiul pentru cel mai bun actor , Pamfilus / Byrria – Fata din Andros de Terentiu, Scipio – Caligula de Albert Camus, Billy Bibbit – Zbor deasupra unui cuib de cuci dupa Dale Wasserman, Reverend Hale – Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Trofimov – Livada de visini de A. P. Cehov, Nebunul – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, Pistetairos – Pasarile de Aristofan, etc., a colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul Arca, etc.
Debutul în cinematografie a avut loc tot în anul 1983, cu filmul Concurs, regizat de Dan Pița, ce i-a adus la Festivalul de la Costinești premiul pentru cel mai bun actor. A mai jucat în Să mori rănit din dragoste de viașă, Pas în doi, Rochia alba de dantelă, Polul Sud, O vară de neuitat, Femeia visurilor, Ursul. A fost distribuit și în producţii internationale, cum sunt Catherine the Great, regia Paul Burgess si John-Paul Davidson, Dracula III, regia Patrick Lussier, Dracula Ressurection, regia Patrick Loussier, Anaconda 4: Trail of Blood, Born to Raise Hell.
Este fericitul părinte al unei fete, Eva-Maria, căreia, după cum a mărturisit pentru Radio România Reșița , îi dorește să fie fericită și-i va respecta toate alegerile în viață.
„Sunt un tată dedicat, pentru că e cel mai frumos lucru să te ocupi de educația unui copil, să-i deschizi orizontul, să-l sprijini și să-i dai încredere.Nu cred că există limită. Mie mi-a prins bine că am devenit tată la o vârstă matură (54 de ani n.r.) pentru că am fost pregătit. Nu vreau să o oblig pe fiica mea să aleagă un drum, să o canalizez pe ceva anume, dar vreau să-şi descopere singură pasiunile. Singurul lucru spre care o împing este sportul”, mărturisește artistul.
De-a lungul carierei sale a fost laureatul a numeroase premii din care amintim Diplomă de onoare acordată de Asociația Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolurile sale, iar Președintele României i-a conferit actorului Claudiu Bleonț la 13 mai 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Claudiu Bleonț rămâne un sensibil incurabil, un artist care emoționează, șochează și totodată iubește profesia ce-i este destin: „De cele mai multe ori atenţia şi recunoştinţa mă fac fericit. Să intru într-o stare de recunoştinţă faţă de ce mi s-a întâmplat şi mi se întâmplă, transformă orice situaţie în bucurie. Este o chestiune de conştiinţă. În acelaşi timp însă aş vrea să fiu fericit dincolo de conştiinţă, să fiu fericit de undeva de unde nici eu să nu ştiu. Să fiu pur şi simplu fericit”.
Despre Claudiu Bleonț se poate scrie mult, se poate aplauda îndelung și mai ales se poate face câte o reverență fiecărui rol interpretat de el…
Astăzi, o urare sinceră la scenă deschisă-La mulți ani, Claudiu Bleonț! Laudatio!
Epilog: „Avem o aşteptare şi o căutare în acelaşi timp. Dincolo de rol, e fascinant să fii în viaţă”. Claudiu Bleonț
Anca Bica Bălălău