Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO-AUDIO] La mulți ani, Victor Rebengiuc!

Motto: ” Pentru actori, viaţa se îmbină cu arta”.Mircea Eliade

[FOTO-AUDIO] La mulți ani, Victor Rebengiuc!

Articol editat de Radio Resita, 10 februarie 2021, 16:26

Despre un om şi un actor de nota 10, născut într-o zi de 10 februarie, Victor Rebengiuc!

Maestrul împlineşte 88 de ani, o vârstă care stă de veghe contemporaneității noastre cu aerul stilat al unui artist care a pus soclu și verticalitate teatrului românesc.

 S-a născut  pe 10 februarie 1933  într-o familie modestă. După ce părinții lui s-au separat, când avea trei ani, el și fratele său mai mic au fost crescuți de bunicii lor materni. A crescut în perimetrul orașului, în cartierele oamenilor cu venituri mici și, așa cum își amintește, familia sa fiind nevoită să schimbe mai multe locuințe din motive financiare.

„Mama nu ne-a părăsit, tata ne-a părăsit. Și el s-a prăpădit, a murit în război, în 1942, la Stalingrad. Am avut, ca urmare a morții lui, am avut o pensie de orfan de război, fratele meu și cu mine, și așa am putut să trăim și cu banii ăștia pe care îi primeam, habar n-aveam cât era pensia, dar oricum era un ban care venea în casă, acolo, și ne mai ajuta până am terminat școala, pe urmă am intrat la facultate”,  povesteste Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc și-a terminat studiile secundare la Liceul Militar, o școală căreia îi este recunoscător pentru că a insuflat în el un sentiment de disciplină.

După o perioadă de colaborare cu o trupă de amatori din zona Vitan,Victor Rebengiuc a intrat la Institutul de Teatru, la clasa Aura Buzescu , actriță care, alături de Clody Bertola , i-a inspirat tehnica de actorie.Printre artiștii care l-au modelat, Rebengiuc amintește și actorii sovietici Mihail Jarov și Ruben Simonov, ale căror interpretări în filme el le-a urmărit îndeaproape, și colegul său mai mare, actorul Radu Beligan:

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. […] Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.”

A absolvit în 1956, iar după un stadiu de șase luni la Teatrul Național din Craiova,s-a întors la București, la Teatrul Bulandra.

În același timp, a început o colaborare cu Teatrul Mic și cu regizorul Radu Penciulescu, fiind împreună cu actorii Leopoldina Bălănuță, George Constantin și Olga Tudorache, unul dintre primii actori care au participat la proiect. Rebengiuc a apărut în mai multe producții experimentale ale lui Penciulescu: Doi pe un balansoar de William Gibson, Tango de Sławomir Mrożek și Richard al II-lea de William Shakespeare.

Criticul de teatru Simona Chițan a văzut colaborarea ca un aspect al liberalizării după anii realismului socialist: „Penciulescu și Rebengiuc au deschis astfel […] o perioadă fastă a teatrului românesc: repertoriul se lărgise, se jucau piese străine, nu numai sovietice, erau puși în scenă autori moderni la vremea respectivă.”

„Mă gândesc la toți oamenii care iubesc teatrul din Reșița și le urez să fie sănătoși și să meargă la teatru. Numai bine și sănătate tuturor”, a transmis Maestrul Victor Rebengiuc tuturor bănățenilor!

 

„Victor Rebengiuc este plin de energie, conectat la realitate și tehnologie, spirit viu, liber, vertical, demn”

 

 

 „De Victor Rebengiuc mă leagă un stil anume de a face teatru, de a-l respecta, un fel de a exista, învăț de la el, suntem foarte legați, am fost martora facerii unui spectacol în care el a fost implicat, ”Danaidele”, am umblat prin lume împreună cu autobuzul, cu trenul, cu vaporetto, cu gondola, mult pe jos, am împărtășit miracole împreună. Cred că e bine să le arătăm marilor artiști, care încă sunt în viață, în putere, în formă, cum e Victor Rebengiuc, plin de energie, conectat la realitate și tehnologie, spirit viu, liber, vertical, demn”, este un frumos LAUDATIO ce aparține Marinei Constantinescu, un fin și veritabil om de cultură contemporan.

 

Victor Rebengiuc a personalizat fiecare rol din teatru și film, fiecare emisiune unde a fost invitat și în  perioada 1990-1996, din postura de rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, a reușit să îi dea instituției suflul necesar pentru a se ridica deasupra etapei de tranziție în care foarte multe alte instituții s-au prăbușit.

După aceea a pus coroana de maturitate artistică Teatrului Bulandra din București, între anii 1996 și 1998, din postura de director.

Împarte viața și scena, cu iubire și demnitate, cu actrița Mariana Mihuț, fiind un model de cuplu atât ca familie , cât și ca artiști.

Nu cred că există ceva mai frumos și mai altruist decât viața trăită în peisajul contemporan al domniei sale și nu cred că există  decât un sincer Laudatio  care, să poată fi spus modest Maestrului Victor Rebengiuc.

A refuzat instinctiv înrolarea în convenţionalul blazat al oportunismului şi a împrăştiat vocaţia sa creatoare Universului, devenind astfel un stâlp al societăţii şi pentru generaţiile mature, dar şi pentru cele tinere, deopotrivă.

 „Am probat asta în meseria mea şi stiu că omul are rezerve în el, deci aştept acel imbold care să scoată din mine încă ceva nou, ceva care să mă ducă mai departe, care să mă ridice cu o treaptă mai sus decât sunt în momentul de faţă! Dorinţa mea cea mai mare şi cea mai profundă este să ajung un actor foarte mare… am impresia că mă aflu pe drumul ăsta, dar încă n-am ajuns la capătul lui. Mai e mult, mai e mult de mers până acolo. Deci îmi doresc toate acestea, pentru că, poate, cine ştie cum, cinci minute înainte de sfârşitul vieţii mele să pot spune – da, domnule, am ajuns”, mărturiseşte cu modestie Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc a împlinit 88 de ani, o vârstă care stă de veghe contemporaneității noastre cu aerul stilat al unui artist care a pus soclu și verticalitate teatrului românesc.

      La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc!

Epilog:”Pe scena vieţii oricine se poate amuza, cu excepţia actorului”.George Bernard Show

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

În semn de omagiu adus actorului Victor Rebengiuc, care, la 10 februarie, aniversează 88 de ani de viaţă, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune să reascultaţi, la Radio România Actualităţi, în perioada 8-11 februarie, trei spectacole de colecţie din Fonoteca de Aur, în care marele actor interpretează partituri de excepţie: Pe aripile vântului de Margaret Mitchell, spectacol realizat de regizorul Dan Puican în anul 1987, cu Valeria Seciu în rolul Scarlett O’Hara şi Victor Rebengiuc-Rhett Butler, Tango de Slavomir Mrozek adaptarea radiofonică și regia artistică: Dan Puican și varianta radiofonică a celebrului roman Vă place Brahms? al scriitoarei franceze Françoise Sagan, spectacol realizat in anul 1989 de regizorul Leonard Popovici.Doar trei dintre zecile şi zecile de personaje, cărora maestrul le-a dat viaţă şi glas, în spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, românească şi universală, montări care au devenit puncte de reper în istoria Teatrului Naţional Radiofonic şi care vin să adauge o nouă dimensiune unei personalităţi artistice de prim rang a scenei şi cinematografiei româneşti.

Cele dintâi spectacole radiofonice, pe afişul cărora este prezent numele lui Victor Rebengiuc, au fost realizate la mijlocul anilor 1960. Au urmat numeroase colaborări, sub bagheta generaţiilor de regizori ai teatrului radiofonic, care i-au încredințat roluri de mare întindere din opera lui Arghezi și Agârbiceanu, Shakespeare și Ibsen, Homer și Seneca, William Saroyan și Samuel Beckett, dar și Françoise Sagan ori Margaret Mitchell, confirmând, încă o dată, dacă mai era nevoie, opinia regizorului Liviu Ciulei, care afirma: „Ceea ce îl caracterizează pe Victor Rebengiuc este (…) abilitatea de a asocia stări contradictorii şi de a descinde întotdeauna în profunzimea unui rol.(…) Este un actor al contrastelor…”( fragment din volumul Victor Rebengiuc, Omul și actorul de Simona Chițan și Mihaela Michailov, apărut la Editura Humanitas, în anul 2004).

Lista impresionantă a creațiilor sale radiofonice, ne îndreptățesc să afirmăm că Victor Rebengiuc este, de peste cinci decenii, un colaborator apropiat al Teatrului Radiofonic, că este așa ne-o demonstrează și implicarea domniei sale în evenimentele Radioului public, dacă ar fi să amintim doar prezența, în calitate de amfitrion, la Gala Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova 2014 iar in anul 2015, la sărbătorirea a 86 de ani de teatru radiofonic, când a fost una dintre vedetele invitate să participe la realizarea proiectului „A fost odată ca niciodată… 2015”, în cadrul căruia au fost înregistrate 60 de producții radiofonice cu unele dintre cele mai frumoase povești din literatura universală dar şi partitura de exceptie interpretată în spectacolul Alegerea – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile lor Regele Mihai I şi Regina Ana, o tulburătoare meditaţie despre om, despre spiritul şi pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă şi despre locul fiinţei umane în univers. Așadar, nu ratați întâlnirea cu un monstru sacru al teatrului contemporan,Victor Rebengiuc, în spectacole- eveniment, între 8- 11 februarie, la Radio România Actualități, de la ora 23.05Detalii: https://tnr.srr.ro/

Solemnitatea Sfântului Martin de Tours prăznuită la Brezon şi Reşiţa. La lăsarea întunericului copiii au aprins lampioanele confecţionate de ei şi au plecat în alai pe străzi
Cultură luni, 11 noiembrie 2024, 22:05

Solemnitatea Sfântului Martin de Tours prăznuită la Brezon şi Reşiţa. La lăsarea întunericului copiii au aprins lampioanele confecţionate de ei şi au plecat în alai pe străzi

Program social-cultural bogat al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului...

Solemnitatea Sfântului Martin de Tours prăznuită la Brezon şi Reşiţa. La lăsarea întunericului copiii au aprins lampioanele confecţionate de ei şi au plecat în alai pe străzi
Expoziţie audiofilă la Reşiţa
Cultură joi, 7 noiembrie 2024, 13:51

Expoziţie audiofilă la Reşiţa

O expoziţie inedită de aparate audio şi care redau înregistrările audio şi video a fost prezentată joi, 7 noiembrie de la ora 19.00 în sala...

Expoziţie audiofilă la Reşiţa
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, ambasadorul cultural al României la Londra
Cultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 19:02

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, ambasadorul cultural al României la Londra

Angajaţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin vor reprezenta, în luna noiembrie 2024,...

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, ambasadorul cultural al României la Londra
Proiectul social-ecumenic „Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ continuă şi în 2024 la Reşiţa
Cultură luni, 4 noiembrie 2024, 11:03

Proiectul social-ecumenic „Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ continuă şi în 2024 la Reşiţa

De ani de zile, cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a răposaților, tot mai sărace în...

Proiectul social-ecumenic „Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ continuă şi în 2024 la Reşiţa
Cultură joi, 31 octombrie 2024, 13:50

Radio Reșița deschide un nou canal de comunicare cu publicul tânăr prin parteneriatul cu Teatrul de Vest

Un proiect cultural denumit „Cabaretul Adolescenței” implementat de Asociația ȚAIS împreună cu Teatrul de Vest Reșița, Radio România...

Radio Reșița deschide un nou canal de comunicare cu publicul tânăr prin parteneriatul cu Teatrul de Vest
Cultură miercuri, 30 octombrie 2024, 16:29

Teatrul de Vest lansează VESTUL DRAMATIC – revistă de artele spectacolului și ecosistem neomediatic

Teatrul de Vest Reșița anunță lansarea (2 noiembrie 2024) revistei de artele spectacolului și a ecosistemului neomediatic VESTUL DRAMATIC...

Teatrul de Vest lansează VESTUL DRAMATIC – revistă de artele spectacolului și ecosistem neomediatic
Cultură duminică, 27 octombrie 2024, 13:55

Ana Blandiana, primul român care obține Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024

Vineri, 25 octombrie 2024, scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de...

Ana Blandiana, primul român care obține Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024
Cultură duminică, 27 octombrie 2024, 13:00

Concert de muzică sacră la Reșița

La biserica romano-catolică Maria Zăpezii din Reșița va avea loc duminică, 27 octombrie de la ora 18.30 un concert de muzică sacră cu...

Concert de muzică sacră la Reșița