[FOTO-AUDIO] La Mulţi Ani, Ducu Bertzi!
Motto: „Muzica este mişcarea sunetului ce atinge sufletul întru educarea virtuţii sale.” Platon
Articol editat de Radio Resita, 21 septembrie 2021, 16:14 / actualizat: 22 septembrie 2021, 9:50
„Fiecare inimă glăsuieşte un cântec ce este incomplet până când nu i se alătură o altă inimă. Cei care îşi doresc să cânte găsesc întotdeuna un cântec. La atingerea unui iubit, oricine devine poet”…
Multe generaţii au crescut în perioada gri comunistă degustând cele mai frumoase culori judecate după chipul inimii poeziilor, cântecelor, cărţilor, jucându-se de-a oamenii mari pe corzile unei chitări în jurul căreia se clădeau compilaţii şi se năşteau paşi spre devenire…
Ne-am trăit viaţa ca-n muzica folk, îmbolnăviţi de credința în iubire, ascultând poezii şi fiecare se refugia manifestându-şi libertatea la Cenaclului Flacăra.
Nimeni, dar absolut nimeni din acele timpuri nu ne putea fura starea de a fi, de a trăi iubind şi de a iubi trăind… nici o lege nu putea interzice asta şi , nostalgică sau nu, dorinţa de a fi împreună sub bolta marilor creatori de frumos ne înălţa şi noi ştiam să nu cădem în depresie sau lipsă de motivare… pe uliţa amintirilor mele mă întâlneam cu Domnul Eminescu şi mă îndrăgosteam de joaca de-a iubirea prin Medelinii lui Ionel Teodoreanu, anii mei tineri au sunat a cântec şi a muzică folk…
Nu ştiu dacă am reuşit să păstrez uliţa aceea într-un ţinut al lacrimii mele, dar ştiu că nu am fost niciodată singură sau abandonată, ştiu că de acolo am plecat către piscurile destinului cu o floare de colţ la butonieră…
O floare de colţ îi trimitem şi noi astăzi celui care a văzut lumina zilei acum 66 de ani, pe 21 septembrie 1955, în Sighetu Marmaţiei, Ducu Bertzi, pe numele său real, Alexandru Bertzi, cantautor și folkist român.
Jovial şi emoţionat, artistul ne-a arătat sufletul său fără chei, mărturisindu-se cu cu sinceritate:
„Din păcate nu foarte multă lume din cei care au decizia îşi asumă îşi asumă să sprijine arta şi în general cultura, din păcate… am văzut cazuri în care s-a putut face cu foarte puţin, s-au făcut lucruri mari în oraşe mici şi văd şi foarte multe exemple în care nu se face nimic pe motiv că avem acest virus.Se pot construi momente frumoase dacă există implicare, în primul rând implicare, asta este!
Eu vreau să vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi transmit, prin intermediul radioului reşiţean, tuturor reşiţenilor şi tuturor celor care ascultă Radio Reşiţa până dincolo în Banatul Sârbesc un gând bun şi să ne vedem cu bine”.
Ducu Bertzi în paralel cu școala generală, a studiat opt ani vioara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică,lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate.
Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Ducu Bertzi descoperind aici muzica poeziei.
La primul festival de poezie și muzică de la Sighet, în anul 1973, a câștigat marele premiu… o valiză.
Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare,iar consacrarea în Cenaclul Flacara a avut loc în toamna anului 1979, acum 40 de ani, când a lansat cantecul”Când s-o-mppărţit norocul” în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.
Între anii 1976-1979 Ducu Bertzi participa săptămânal la manifestările folk organizate în stagiunea de spectacole a Casei Studenților din Bucuresti.
Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea.
Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Ducu Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.
Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Din 1979 până în 1985 a susţinut 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului Flacăra.
După ce a cântat în aproape fiecare colţ al României, din 1998 încep turneele şi în străinătate: Franţa, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Tunisia, Maroc, Israel, SUA, Canada, Irlanda, Moldova, Ucraina, Grecia, Cipru, Australia, Noua Zeelanda, Cehia, Finlanda.
După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre: Și de-ar fi, Floare de colț, M-am îndrăgostit numai de ea, Suflet fără chei, Omul pădurii,Iertarile,Unde oare,Focul vanat e gonit de vant.
Primele înregistrări discografice apar la Electrecord în 1987 pe disc de vinil. După 1990, artistul este prezent pe diferite casete audio-compilaţii de Crăciun.
A fost prezent în studiourile TVR,Pro Tv,Antena 1,2,3,ProTV Internaţional,Acasă,Naţional TV,Acasă TV,şi în aproape toate studiourile tv din ţară,precum şi din Moldova şi Ungaria pentru filmarea acestora.A participat la emisiuni radio la toate posturile radio naţionale şi regionale.
Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Bertzi şi invitaţii săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă realizeaza o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând susţinerea a peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate.
În aprilie 2006 proiectul este prezentat la TNB-Sala Atelier într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regăseşte pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” în aprilie 2009. Concertul integral ”Ducu Bertzi si Florian Pittis în concert” s-a lansat în 2010, în format DVD. În 2009 lansează un nou album de colinde – ”Colinde,colinde”.
A sustinut peste 4.500 de concerte atât în ţară cât şi în străinătate în mijlocul comunităţilor româneşti din 21 de ţări.
Din 1997 până în prezent a realizat la Radio România Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”împreuna cu Mihai Cosmin Popescu.
„Muzica este o lege morală. Ea dă universului suflet, gândului aripi, imaginaţiei avânt, tristeţii farmec, tuturor veselie şi viaţă. Ea înalţă pe om spre tot ce este bun şi frumos”...spunea Platon… ne ridicăm şi noi la înălţimea unui gând frumos pe muzica inimilor noastre şi în numele unui gând mai frumos şi mai curat decât zicerea lui,transmitem La Mulţi Ani, Ducu Bertzi!
Epilog: „Muzica dăruieşte suflet universului, aripi minţii, zbor imaginaţiei şi viaţă la orice” Platon
Anca Bica Bălălău
Nota redacţiei:
Emisiunea Romantica din 21 septembrie, ora 23 este dedicată aniversatului zilei-Ducu Bertzi!
Sursa foto: Ducu Bertzi