[FOTO] La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru,mesaje de pe cinci continente
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în anul 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.
De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.
Articol editat de Radio Resita, 27 martie 2018, 07:08
Institutul Internaţional de Teatru a fost înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului şi este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.
ITI urmăreşte „să încurajeze shimburile internaţionale în domeniul cunoaşterii şi practicii artelor scenei, să stimuleze creaţia şi să lărgească cooperarea între oamenii de teatru, să sensibilizeze opinia publică pentru a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării, să adâncească înţelegerea reciprocă în vederea participării la întărirea Păcii şi Prieteniei între popoare, asociindu-se la apărarea idealurilor şi obiectivelor definite de UNESCO”.
La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru, pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului și al ITI, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi, câte una pentru fiecare regiune UNESCO: Europa, America, Africa, Tările Arabe și Asia, pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Vă prezentăm fragmente din cele 5 mesaje:
Mesajul european
Simon McBurney, Europa, este actor, scriitor, regizor de teatru din Marea Britanie şi co-fondator al Théâtre de Complicité: „ Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică”.
Mesajul american
Sabina Berman, America, este o scriitoare şi jurnalistă din Mexic: „Mai mult decât literatura, mai mult decât cinema-ul, teatrul – care cere prezenţa unor fiinţe umane în faţa altor fiinţe umane – este potrivit de minune să îndeplinească sarcina de a ne salva de la transformarea noastră în algoritmi. În pure abstracţiuni”.
Mesajul african
Werewere Liking, Africa, este o artistă pluridisciplinară din Coasta de Fildeş: scriitoare, dramaturg, pictoriţă, actriţă, cântăreaţă:
„Într-o zi,
Un Om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public),
Să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său),
Să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri,
Să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final
Să salute şi să binecuvânteze oglinda (Publicul său)
Pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi răgaz,
Se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…
În adâncul lui, căuta Pacea,
Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui:
Făcea teatru…”
Mesajul arab
Maya Zbib, Liban, regizor de teatru, interpretă, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak , Țările Arabe: „În calitate de realizatori de teatru ai lumii, nu urmăm o ideologie sau un sistem de credinţe, dar avem în comun eterna căutare a adevărului sub toate formele sale, chestionarea continuă a status quo-ului, sfidarea sistemelor de putere opresive şi, nu în ultimul rând, a integrităţii noastre umane.Suntem numeroşi, suntem neînfricaţi şi suntem aici pentru a rămâne”!
Mesajul asiatic
Ram Gopal Bajaj, India, regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician, fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi, Asia Pacific: „ Pentru a supravieţui în această atmosferă avansată tehnologic, trebuie să ne exprimăm sentimentele prin teatru, emancipându-ni-le, purificându-ni-le de tot ce e banal, de furie, de lăcomie şi de răutate”.
Primul Mesaj Internaţional de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau, Franţa, în 1962. Alte personalităţi care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan, 1977,Eugen Ionescu, 1976.
Teatrul reprezintă comunitatea, prietenia între actori şi spectatori prin unirea tuturor celor care îl scriu, îl traduc, îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el. Teatrul ne apără, ne adăposteşte… Teatrul ne ne iubeşte… atât cât îl iubim…
Teatrul adevărat este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea.
Trăiască Teatrul ! La mulţi ani !
Anca Bica Bălălău
Sursa: UNITER