[FOTO] La mulți ani, pentru Ziua Culturii Naționale !
Criticul literar, personalitate a culturii românești, Ada Cruceanu Chisăliță ne-a mărturisit, în exclusivitate pentru Radio România Reșița:
Articol editat de Radio Resita, 15 ianuarie 2018, 17:01 / actualizat: 16 ianuarie 2018, 9:23
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale.
Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, Ziua Culturii a fost aleasă în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.
„Am înţeles că un om poate avea totul neavând nimic şi nimic având totul,” spunea Mihai Eminescu. Noi, românii îl avem pe el, Luceafărul de la a cărui nemurire luăm Lumină. Cu Mihai Eminescu – „omul deplin al culturii românești” se naște literatura poetică română sub auspiciile geniului lui și forma limbii naționale, care și-a găsit în poet cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, și va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești. Pentru că el ne-a ajutat pe toți să ajungem la o înțelegere a ’’Luceafărului’’, la înțelegerea tragică, dar olimpiană a acelui ’’Nu credeam să învăț a muri vreodată’’după cum susținea Nichita Stănescu.
La mulți ani, pentru Ziua Culturii Naționale !
Criticul literar, personalitate a culturii românești, Ada Cruceanu Chisăliță ne-a mărturisit, în exclusivitate pentru Radio România Reșița:
„Temător vorbind despre Eminescu și cred, în continuare că Eminescu trebuie privit ca un miracol al unei culturi –Cultura Română- care neavând date vizibile ale unei dezvoltări organice, dezvoltă în salt prin el , deopotrivă limba română, limbajul poetic până la apogeu , pune bazele gândirii filosofice , ale gândirii economice, politice și sociale.Dacă Eminescu este văzut ființa deplină a culturii românești este meritoriu pentru un popor să dețină așa ceva și mai meritoriu este să urmeze căile atât cât sunt ele adaptabile la fiecare moment istoric, deschise de un Geniu al culturii sale.Presupun că este deopotrivă și pentru cei care au încercat să-l demoleze și pentru cei care au încercat și suprasolicitat ori supralicitat viziunea asupra Geniului Eminescu , este deopotrivă important în primul rând să-l înțelegem și-n al doilea rând să încercăm să fim pe măsura , dacă nu a limbajului poetic la apogeu , al gândirii în limba română în toate domenile în care suntem în stare să gândim și am demonstrat aceasta prin Eminescu.”
Este greșit dacă spunem că Mihai Eminescu este unul din puţinii apostoli ai Lui Dumnezeu care se roagă pentru noi în limba română?
„Foarte frumos.Poate și singurul sau cel dintâi dintre Apostoli.
La mulți ani, pentru Ziua Culturii Naționale !”
Lui Mihai Eminescu nu-i datorăm doar o zi, nu-i datorăm doar o blândă închinare şi nu ne putem permite să-l imaginăm doar ca pe un nume… Întreaga sa Creaţie este miezul ADN-ului nostru de români, dar şi de cetăţeni ai universalităţii care-şi măsoară veşnicia şi prin venele culturii româneşti.
Epilog: ”De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.” Mihai Eminescu
Anca Bica Bălălău