Expoziţie John Pîrva la Orăştie
La sala expozițională „SINAGOGA” din Orăștie va avea loc luni, 18 septembrie de la ora 18.00 vernisajul expoziției personale John Pîrva. Evenimentul reprezintă un proiect ambițios care îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită stări de lucru şi stadii ale artistului plastic născut în zona Orăștiei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 septembrie 2023, 11:55
Gazetarul orăștian Dan Orghici în parteneriat cu Primăria Municipiului Orăștie și Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Deva, invită la vernisajul expoziției personale de pictură John Pîrva.
Domnia sa s-a vine pe lume în luna mai 1962 la Balşa. Urmează primele clase în localitatea natală apoi Școala Populară de Artă Petroşani, 1978, Secţia Fotografie și Arta Filmului. Liceul Pedagogic Deva şi Sibiu, Promoţia 1981, Secţia Arte plastice. Portland State University (SUA) 1982 – 1987, Secţia Pictură. Astăzi fiind Preşedinte al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România, Filiala Deva.
Dar mai bine să-l lăsăm pe John: „Crescusem şi locuisem în Balşa, lângă Orăștie, până când un anume profesor de desen, Tengheru, din Orăştie, l-a convins pe tata că trebuie să mă lase să urmez o şcoală de specialitate în Arte Plastice, premergătoare liceului, pentru a mă pregăti să fac o cariera din talentul meu la desen. Tengheru venise la şcoala din Balşa, probabil într-o călătorie de rutină, având sarcina să caute noi talente artistice şi eu fusesem singurul elev care i-a fost prezentat. Mi-amintesc că a trebuit să merg acasă şi să aduc la şcoală să-mi vadă lucrările de desen. Imediat după ce le-a văzut, l-a chemat pe tata la şcoală să-i vorbească; era un eveniment mare lucrul acesta; tata nu era convins că este chemat la şcoală pentru un lucru pozitiv despre mine. Atunci eram doar în clasa a cincea. Sfatul profesorului a fost să mă dea la şcoala aceasta, numită Şcoala Generală de Arte Plastice, din Deva, chiar din clasa a cincea.”
Prin ceea ce face, John este un om uimitor care ne arată, încă o dată, că printre oamenii pe care destinul i-a aruncat în lupte ce par a fi nedrepte, există ființe omenești fascinante, ca și poveștile lor de viață.
Despre picturile sale Gheorghe Pogan scria: „Amalgamul prin care John Pîrva caută aurul alchimic răsărind din cenuşa zilelor, prinde consistenţă în pictura sa, dozaj ingenios de expresionism american abstract şi pictură gestuală, o figuraţie în care natura se regăseşte sublimată în forme fantomatice, aparţinând regnului specific, dar şi tuturor regnurilor, o coloristică luminoasă, optimistă, specifică într-un fel picturii româneşti, dar cu „pielea” sfâşiată de accente sumbre, dramatice, tăiată de linii care-şi caută contururile pe care să se aşeze. Pictura sa are calitate şi un generos sâmbure de originalitate, capabila să compună simfonii cromatice în care „instrumentele orchestrei” îşi urmează linia melodică proprie fără a tulbura strălucirea şi armonia întregului. „
Expoziția este parte din seria de evenimente Prolog la „Călindaru’ Foii Interesante” și apare ca o necesitate a scenei cultural-artistice Hunedorene şi în special orăștiene, în condiţiile în care evenimentele dedicate artei devin din ce în ce mai puţine.
Vernisajul expoziției va avea loc luni, 18 septembrie, de la ora 18.00, la Sala expozițională „SINAGOGA” din Orăștie. Fiind deschisă publicului larg în perioada 18 septembrie și 16 octombrie între orele de 10-18.
Intrarea este liberă.