Erwin Josef Țigla, primul cărășean care a primit la Târgul Gaudeamus Radio România, titlul de membru al Clubului PEN România
O nouă recunoaștere bine meritată pentru cărturarul Erwin Josej Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banat, directorul Bibliotecii germane „Alexander Tietz”, primită la Târgul Gaudeamus din București , organizat de Radio România. A devenit primul membru din Caraș-Severin al selectului Club PEN România.
Articol editat de Anca Bălălău, 7 decembrie 2024, 18:57
O activitate îndelungată pusă în slujba scrisului cu onestitate și profesionalism.
Un succes cultural al județului, o importantă recunoaștere pentru omul care unește prin acțiunile sale culturale bănățenii.
Editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Josef Erwin Țigla a mai primit printre altele, în cadrul Seminarului Internațional „Europa-Forum Neumarkt 2018” din Stiria/ Austria, Medalia „Mérite Européen” în grad de Argint pentru merite în promovarea înțelegerii în Europa și pentru angajamentul său în spirit european, prin Ingeborg Smith, membră a Consiliului de administrație Mérite Européen (Luxemburg).
”România începe cu sufletul”, pentru Erwin Josef Ţigla, care este înainte de orice demnitate socio-profesională, un om de onoare, un spirit care desăvârşeşte memoria lumii cu frumuseţea Banatului de Munte.
Implicarea sa, de foarte mulţi ani, în organizarea celor mai frumoase evenimente culturale şi sociale în judetul nostru, confirmă ceea ce mărturiseşte:
“Menirea mea este de-a activa pentru sufletul omului!”
Pentru a enumera toate cărțile și a pune în pagină întreg portofoliul său ne-ar trebui mult timp, dar contemporani cu aniversatul nostru, putem să îi mulțumim și să o facem într-un mod simplu și firesc, ca o învățătură asumată și spusă mai departe.
Redacția Radio România Reșița îi transmite sincere felicitări.
PEN România este o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, reprezentând filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor.
Încă de la crearea ei în 1921 la Londra, PEN International a urmărit să solidarizeze scriitorii umaniști în jurul libertății de expresie și al drepturilor omului, s-a străduit să-i unească într-o rețea europeană și, după cel de-al doilea război mondial, mondială, având în prezent 152 de filiale în peste 100 de țări. Țelul PEN International este să promoveze creativitatea literară sub toate formele ei și să protejeze pe creatorii cuvântului scris de ingerințele nefaste ale regimurilor politice autoritare sau tiranice din diverse părți ale lumii.
PEN România a fost creat într-o primă formă în 1922 la București și din rândurile sale au făcut parte, de-a lungul perioadei interbelice, scriitori importanți precum Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu, Hortensia Papadat-Bengescu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Henriette-Yvonne Stahl, Panait Istrati, Mircea Eliade și alții.
La apogeul epocii comuniste, în perioada de liberalizare politică dintre 1968 și 1973, s-a înființat un nou
PEN Club în România, care funcționa ca un fel de secție de relații externe a Uniunii Scriitorilor Români de-atunci. Poeți importanți, Geo Dumitrescu, Eugen Jebeleanu, au fost la un moment dat președinți ai PEN Clubului român, din care făceau parte și alți scriitori agreați de regim precum Horia Lovinescu, Radu Boureanu, George Ivașcu, Corneliu Leu sau Alexandru Balaci și alții.
Recreat în 1990 de poeta Ana Blandiana, ultima formă a PEN România a integrat de la început pe cei mai angajați intelectuali și scriitori ai momentului – Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu ș.a. Foarte activ în anii 1990 și începutul anilor 2000, PEN clubul român a trecut apoi printr-o fază mai discretă, de adaptare la un capitalism haotic și la o ambianță politică instabilă. Se pare că de câțiva ani există un reviriment al interesului pentru PEN, mai ales la tânără generație de scriitori, care se simte mai confortabil în deschiderea globalistă decât generațiile precedente și vizează o integrare culturală transfrontalieră dinamică. În prezent, PEN România are 100 de membri – poeți, prozatori, eseiști, traducători, jurnaliști, editori din numeroase orașe ale țării.
Conform statutului său, PEN România își propune să celebreze literatura și să constituie, prin acțiunile și publicațiile sale, o forță morală activă în încurajarea libertății de exprimare a scriitorilor, în menținerea unor structuri democratice reale în societate, în respectarea drepturilor și libertăților individuale. PEN România își declară – prin luări de poziție publice și prin acțiuni punctuale ale membrilor săi – solidaritatea cu oricare scriitor român lezat de puterea politică, de administrația de stat sau de mass-media în drepturile și libertățile sale fundamentale, îndeosebi cele legate de condiția sa de scriitor.
Acțiunile PEN se desfășoară în mai multe direcții. Prin petiții, scrisori deschise, apeluri publice sau articole publicate în mass-media, PEN România atenționează instituțiile românești sau străine asupra unor derapaje îndreptate împotriva unor scriitori români. La îndemnul PEN International, PEN România poate susține și cauza unor scriitori străini, amenințați de puterea politică din țările lor, trimiși în tribunale, condamnați nedrept la închisoare și alte pedepse sau chiar aflați în pericol de moarte. Pentru acțiunile din ultimii ani, site-ul www.penromania.ro este revelator.
PEN România a organizat, între altele, câteva conferințe internaționale: „Scriitorul și Puterea” (Neptun, 1995), „Scriitori în închisori: între libertatea fizică și cea spirituală”(Memorialul Sighet, 1998), „Mai multe limbi, o literatură, mai multe literaturi, o limbă”(Iași, 2000), „PEN cluburile europene, argumente ale viitoarei Europe unite” (Sinaia, 2001), „Literatura în situații conflictuale” (București, 2002).
În 2014, PEN România a organizat o întâlnire cu PEN Franța la Paris. În 2017, PEN România a sărbătorit 95 de ani de la crearea primului centru PEN românesc, ocazie cu care, în cadrul unei conferințe internaționale au fost prezenți aprox. 20 de reprezentanți ai unor PEN cluburi din Franța, Germania, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Finlanda, Estonia, Cehia, Albania, Turcia, Coreea de sud etc. În 2018, PEN România a organizat colocviul internațional „Literatura în timpurile propagandei” la Sighișoara. PEN România a susținut, ca partener, diverse alte colocvii și festivaluri literare din țară, inițiate de membrii PEN.
PEN România a creat în 2013 Premiul PEN România. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie – care exprimă, de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, de libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus din București.
Dintre laureați, amintim aici : Fundația Academia Civică prin Ana Blandiana și Romulus Rusan (2013), Gabriel Liiceanu (2014), Andrei Cornea (2015), Bogdan Ghiu și Cristian Teodorescu (2016), Ruxandra Cesereanu (2017), Claudiu Komartin și Marta Petreu (2018), Gabriela Adameșteanu (2019).
Între 2014 și 2016, PEN România a organizat concursul literar „New Voices – PEN International” dedicat tinerilor creatori sub 30 de ani.
Între 2013 și 2015, PEN România a organizat întâlnirile lunare „Taifas PEN”. Din 2018, PEN România organizează lunar dezbaterile politico-literare „Seratele PEN România”.
PEN România a publicat antologia de poezie bilingvă „Mi-ar trebui un șir de ani / It Might Take Me Years” (Casa cărții de știință, Cluj-Napoca, 2009) și „Antologia PEN 95” (Muzeul Literaturii Române, București, 2017).
Membrii PEN România participă anual la Conferința PEN-urilor europene de la Bled, Slovenia și la congresele anuale ale PEN International. PEN România a semnat, tradus și promovat toate documentele oficiale ale PEN International: Carta PEN, Manifestul de la Quebec, Manifestul de la Girona, Manifestul Femeilor etc. PEN România este membră în Comitetul „Scriitorii pentru pace” din cadrul PEN International.
În acest moment Clubul PEN România este condus de Ruxandra Cesereanu.