Ceremonii reşiţene cu Daniel Botgros şi noul Adam la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa
În Sala de Conferințe a Muzeului Banatului Montan va avea loc marți, 23 aprilie 2024 de la ora 18.00, a doua acţiune din șirul de conferințe- eveniment: „CEREMONII REȘIȚENE. Creația inversă: noul ADAM”, susținută de scriitorul, jurnalistul și realizatorul radio-tv, Daniel Botgros.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 aprilie 2024, 21:20 / actualizat: 19 aprilie 2024, 15:20
Autor de povestiri science-fiction publicate în reviste de specialitate și în diverse antologii, Daniel BOTGROS este realizator de emisiuni și senior editor la eCronica. În 2016 a publicat romanul Science-Fiction „Adam”, la editura Eurostampa, republicat la editura Pavcon (2018). Romanul „Respiră!” (ed. Pavcon, 2022) i-a adus premiul național pentru literatură, artă science fiction și fantasy acordat de Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction (ARCASF), premiu decernat în 2023 la Convenția Națională ROMCON.
”Creația inversă: noul ADAM” o conferință despre fuziunea între ficțiune și realitate din perspectiva unui autor premiat, o evadare relativă din lumea curentă, o perspectivă proaspătă asupra imaginarului, a unei lumi dincolo de granițele cunoașterii, de un realism magic. Lumea lui Daniel BOTGROS diferită de a noastră, devine interesantă nu prin speculații, ci prin intermediul unei optici diferite creatoare de conexiuni raționale. ”Ce ar fi dacă…?” rămâne eterna evadare din realitatea devenită, de multe ori, apăsătoare, și care ne duce, adesea, în imaginarul fantastic.
Vor fi prezente la stand două volume:
ADAM -”Lucrarea se încadrează într-un SF de factură hard, unde inventivitatea tehnologică primează asupra manipulărilor lejere ale societății viitoare și asupra exploatării esențialmente literare a subiectelor. Tema romanului este destul de incitantă, dacă ne gândim la faptul că specia umană se află tot mai aproape de lansarea în cursă a inteligențelor artificiale, unii oameni de știință, precum Ray Kurzweil, anticipând un moment când tehnologiile din ce în ce mai sofisticate ale contemporaneității noastre vor putea crea efectiv entitățile raționale cu suport computerizat.” (Mircea Oprița)
RESPIRĂ!- „O pierdere teribilă poate lovi oricând! Fără avertisment, fără nicio pregătire. Doar lama teribilă a destinului, care vine de niciunde, lovește, desparte și dispare! Iar cumplitul gol se instalează instantaneu. Și nu mai pleacă. Niciodată. Rămâne doar un nesfârșit deșert. O luptă inertă pentru o orientare oarbă într-un pustiu sfâşietor. Dar dacă, totuși, mai există o speranță? O izbăvire stranie și neomenească. Ce am alege? Ce am dori să alegem? Sau… putem cu adevărat alege? Fiinţe din alte lumi, din alte dimensiuni, ni-i aduc pe cei dragi înapoi, într-un fel de stranie resurecție, procedând astfel la un sacrificiu religios pentru ele însele. Vom accepta să îi revedem pe cei duși, aflați însă într-o stare fără de formă sau le vom dori odihna veșnică?” (Daniel Borgros)
Invitat special: jurnalistul Mario Balint
Momentul muzical care va înrăma festiv evenimentul este susţinut de: prof. Mădălina-Sonia STĂNESCU – pian, Andrei KIESZVIEMMER – pian, cl. a XI-a, prof. coord. Mirabela PETRICA de la Liceul de Artă „Sabin Păutza” și Melia-Antonia CHARALAMBOUS – pian, prof. coord. Lucia GHILEA, Școala Populară de Arte, Reșița.
Sursa: Muzeul Banatului Montan Reşiţa