Caraș-Severin se alătură celei de-a doua ediții a Nopţii Muzeelor la Sate
Sâmbătă, 31 august, cărășenii sunt invitați să exploreze bogatul patrimoniu cultural al satului românesc la cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, eveniment unic care oferă oportunitatea de a descoperi povești fascinante și de a conecta publicul cu tradițiile locale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 august 2024, 13:42 / actualizat: 1 septembrie 2024, 9:05
Derivat din clasica Noapte a Muzeelor, evenimentul cultural se adresează „sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu din spațiul rural românesc”, a declarat pentru Radio Reşiţa Dragoş Neamu – managerul proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”:
Cu sprijinul Muzeului Banatului Montan din Reșița, entităţi culturale din nouă comune din Caraș-Severin se alătură proiectului. Este vorba de: Bozovici, Gârbovăț, Gherteniș, Gornea, Pojejena, Șopot, Dognecea, Gârnic și Răcășdia care-şi deschid porțile muzeelor și colecțiilor lor private, oferind vizitatorilor o călătorie în timp.
Fiecare comună participantă și-a pregătit un program special, cu expoziții, demonstrații de meșteșuguri tradiționale, concerte și multe alte surprize. Mai multe detalii despre evenimentele din fiecare localitate și orarul de vizitare, pe site-ul oficial al Nopții Muzeelor la Sate
La nivel național, vor participa peste 100 de muzee rurale din toate județele țării. Patrimoniul mobil din mediul rural este mai puțin explorat, mai puțin cunoscut, însă cu un potențial magnific de valorificare a culturii tradiționale.Scopul evenimentului este de a dinamiza viața culturală rurală, dar și de a evidenția poveștile acestor muzee.