„Avizier” la Muzeul Banatului Montan Reşiţa: Expoziţia afişelor filmelor prezentate în Caraş-Severin între 1940-1990
Muzeul Banatului Montan Reșița invită publicul la vernisajul expoziției AVIZIER, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 18.00, realizată în cadrul proiectului „Afișul la vedere! Episodul 1 din seria ”Colecții la vedere!” a Muzeului Banatului Montan. Expoziția valorifică într-un mod participativ, prin interacțiunea cu familii din oraș, una dintre cele mai mari colecții publice de afișe de film din zona Banatului formată din peste 3000 de afișe.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 septembrie 2024, 20:00 / actualizat: 2 septembrie 2024, 10:42
Afișele de film sunt prima imagine oferită publicului, motiv pentru care grafica lor trebuie să fie esența filmului. Cercetarea lor aduce în fața publicului legătura inseparabilă dintre ideologia politică a vremii și producția de film, începând de la scenariu, regie, coloană sonoră și până la crearea afișului. Se evidențiază un consum foarte mare și extrem de divers, fiind vorba despre filme care au fost realizate de către casele de producție din Europa de Vest dar și din China, URSS, Tările Balcanice și Europa centrală: comedii, western-uri, filme de dragoste, drame sau filme de acțiune.
Filmele creează lumi. Mii și mii de lumi iau naștere, în mintea privitorului, cu fiecare peliculă vizionată. În expoziția AVIZIER, am încercat să descompunem universurile create de iubitorii de cinema din Caraș-Severin, din perioada 1950-1990, prin prisma filmelor vizionate, dar și a vieții reale și a obiectelor care-i înconjurau atunci când ieșeau de la cinema. Poate pe ecran actorul purta joben și pantofi de lac, iar privitorul cască de protecție și cizme de cauciuc, poate eroina avea rochii suave și bucle perfecte, iar cele din sală o priveau îmbrăcate în rochii înflorate și dresuri Adesgo, dar în timpul filmului toți cei din sală au fost dansatori, spioni, comandanți de oști, dive provocatoare, mari afaceriști sau cei mai curajoși muschetari. S-au născut lumi posibile care au susținut lumi reale.
Liana Popa și Sorin Crăciun, curatorii expoziției, dețin un atelier de creație, Elanul Galben, cu ajutorul căruia susțin proiecte, oameni, locuri și visuri în care cred.
Expoziția ”Avizierul” este parte din proiectul ”Afișe la vedere. Seria 1 din campania muzeului ”Colecții la vedere”, finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național
Echipa de proiect:
Livia Magina – coordonatorul proiectului
Dragoș Neamu, Alina Gheorghe, Melania Zancu, Gabriela Loga, Marinela, Ilie, Sorina Vasilescu, Leonard Fulău, Andrei Bălbărău, Ioana Ciolea, Oana-Roxana Păcurariu
Echipa expoziției:
Curatori – Liana Popa, Sorin Crăciun
Concept, art direction, texte, video, instalații – Elanul Galben
Producție print – Plot
Muzica – Bogdan Hladiuc
Organizator al proiectului: Muzeul Banatului Montan Reșița
Parteneri ai proiectului: Consiliul Județean Caraș-Severin, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Rețeaua Națională a Muzeelor din România.