Atelierele de Antropologie Teatrală ’’Cătălina Buzoianu’’ Socolari: o cetate a teatrului și a artelor
Întoarcem ultima filă a unei povești unice în România, cea de-a doua ediție a Atelierelor de Antropologie Teatrală ’’Cătălina Buzoianu’’ de la Socolari: o cetate a teatrului și a artelor.
Articol editat de Anca Bălălău, 20 august 2024, 19:29 / actualizat: 20 august 2024, 21:39
Cu o nostalgie anticipată, cu noi experiențe artistice acumulate și cu o nouă familie teatrală formată în perioada 8-18 august, memoria inimii este plină, atât de plină încât privim înapoi cu recunoștință, deopotrivă studenți, dascăli, sau organizatori.
Școala de la Socolari nu are ziduri, are perspective, este o enclavă culturală ce asigură protagoniștilor săi un CV ce va deveni în timp o marcă înregistrată.
Ștefan Iordănescu, Velica Panduru, cei doi copii, regizor respectiv scenograf, ai regretatei Cătălina Buzoianu și-au învins emoțiile și au coalizat cu alte personalități: Aura Corbeanu-profesor universitar doctor, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, vicepreşedinte executiv al Asociației UNITER-Uniunea Teatrală din România, Simona Măicănescu, actrița franco-română, Adrian Damian, scenograf, Corina Șuteu- expertă în politici culturale, critic de teatru și manager cultural, fost ministru al culturii din România, Dorothea Iordănescu,scenograf, Sorin Vlad Pedrescu-manager Direcția de Cultură Timiș, Lucian Moga- lighting designer, Valeriu Sepi, artist plastic, Mircea Florian-muzician, DJ Vasile, Doru Iosif-actor, Camelia Curuțiu-profesor Cluj, Oana Ometa-lector universitar, Domnica Cârciumariu-director de casting, Mariana Tofan și Laurențiu Pleșa, actori plus subsemnata au comunicat și dezbătut transparent alături de studenții la artele spectacolului din Iași, Cluj, Craiova, Târgu-Mureș și Freiburger Schaupielschule Germania însoțiți de Grete Linz.
Artist talk-uri, workshopuri au adus împreună tinerețea, curiozitatea și experiența, au mobilizat idei creatoare și au pus temelia unor speranțe ce se vor împlini atât pentru tinerii studenți, dar prin ei și ale acestei manifestări. Fiecare seară s-a încheiat cu un program special, de la muzică la spectacolele tinerilor studenți înscrise în cadrul SocolArt concurs.
Dintre acestea, următoarele 4 sunt pe podium și vor fi prezentate pe scena Teatrului Național București: SHARE LOCATION: REZISTENȚA FĂGĂRAȘ, Demonul din sticlă, Dublu continuu de la Târgu-Mureș și trupa germană din Freiburg coordonată de Grete Linz cu spectacolul Sonata Strindberg. Felicitări, tuturor!
Nu aș putea să nu menționez organizarea impecabilă și pe manager de proiect, Mateea Marin și Lucian Mîrzoiu,coordinator logistică, oameni a căror putere de acțiune a adus plus valoare manifestării.
Această ediție a adunat tineri artiști născuți în libertate, educați și conștienți că teatrul românesc trebuie să deschidă porțile lumii prin ei. Tineri care au impresionat prin talent, pregătire și muncă depusă.
Cea de-a doua ediție a Atelierelor de Antropologie Teatrală ’’Cătălina Buzoianu’’ de la Socolari nu este despre divertisment, este despre cultură și păstrează abordarea artistică demnă să fie denumită Cătălina Buzoianu, regizorul care în peste 50 de ani de teatru a rămas o figură iconică în istoria artelor spectacolului devenind un adevărat simbol al creativității și rezilienței artistice.
Locația asigurată de alte personalități ale locului care s-au naturalizat la Socolari, Gheorghe Fikl, Tasi Tajo-Iosif, medicul Florian Vârcuș, este una absolut deosebită, profesionistă și unică.
Într-un grajd, un beci și o șură sunt 5 Galerii de Artă, scena este în mijlocul naturii, acustica este divină, într-un cuvânt FiklArtStage-gazda spectacolelor, concertelor si a manifestării. Regele Charles și Papa Francisc au câte o pictură de Fikl în colecțiile lor…Asta înseamnă din punct de vedere artistic, enclava culturală Socolari-un loc de creație, meditație și un reper internațional artistic.
‘’Mulțumim finanțatorilor : Ministerul Culturiii, Consiliul Județean Caraș Severin și Uniter , dar și întregii echipe. N-am uitat nici de Radio România Reșița care ne-a fost alături în fiecare zi’’,a mărturisit directorul artistic, Ștefan Iordănescu!
Mulțumesc, Socolari și acestor oameni minunați care au făcut din acest sat fără viitor, o cetate a teatrului și a artelor! Probabil, că nu peste mult timp, vom aplauda mari actori de Socolari, fiindcă această stare are apartenența ce îi va confirma valoarea!
Radio România Reșița este partener media al enclavei culturale Socolari!