Astăzi, în loc de urare facem o reverență în amintirea unuia dintre cei mai mari actori, Mircea Albulescu
Pe numele său adevărat Albulescu Iorgu, purtând prenumele bunicului, Iorgu… Mircea, i-a spus mama sa si aşa a rămas, s-a născut pe 4 octombrie 1934 în Bucureşti. Absolvent al Școlii Medii Tehnice de Arhitectură, devine „conductor-arhitect”.
Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul Naţional ca „artist corp ansamblu” (figuraţie). În anul 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu.
Mircea Albulescu a avut o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din Bucureşti, Teatrul de Comedie din Bucureşti, Teatrul Naţional din Bucureşti. În film, Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală.
Articol editat de Anca Bălălău, 4 octombrie 2022, 07:08 / actualizat: 4 octombrie 2022, 10:42
A interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care îl consideră cea mai prodigioasă dintre activităţile sale. A fost doctor în arte la UNATC, cu o teză de doctorat dedicată convertibilităţii mijloacelor de expresie actoricească în teatrul radiofonic, unde a fost şi profesor la catedra de Arta Actorului.
„Dragostea mea s-a menit a fi Teatrul Radiofonic, pentru că propune printre altele cel mai spectaculos pariu pe care îl poate imagina vreo îndeletnicire artistică dintre cele care populează visele realizatorilor teatrului radiofonic: să vezi, auzind! Radioul este locul unde mi-am trăit… o altă viaţă a vieţii mele,” spunea Maestrul Albulescu.
Ca profesor la Facultatea de Teatru a îndrumat generaţii de actori dintre care Elvira Deatcu, Florin Piersic Jr., Nataşa Raab, Adrian Titieni, Irina Movilă, Alexandreu Jitea, Irina Cojar, Eugen Drăghin şi mulţi alţii.
Mircea Albulescu este acum in trupa Marilor Actori români care îl vad mai de aproape pe Dumnezeu.
Actorul a fost membru al Uniunii Ziariştilor şi a colaborat mulţi ani cu reviste dedicate teatrului şi cinematografiei, dar şi cu alte publicaţii.
Mircea Albulescu a fost şi autor de versuri şi proză scurtă. Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit
„Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor în 2003, dar şi „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.
„Bunilor, dumneavoastră,intraţi în biserica teatrului cu speranţa curată,lepădaţi, de la rădăcina florilor aşteptării, cuţitele de gheaţă care spintecă miresmele încă nevisate de somnul grădinii. Intraţi în sala de teatru lăsând la garderobă spinii,intraţi în piesa noastră. Iubiţi-vă CABOTINII” ,mărturisea regretatul actor.
A plecat la cele veşnice acum 6 ani pe 8 aprilie 2016, la vârsta de 81 de ani.