Ascultă Radio România Reșița Live

60 de ani de la înființarea Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”

S-au împlinit pe 11 aprilie 60 de ani de la înființarea celei mai titrate formații corale din România, Corul Madrigal! Peste o jumătate de secol și-a onorat publicul și a pus în valoare cele mai frumoase cântece românești transformându-le în capodopere muzicale.

60 de ani de la înființarea Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”

Articol editat de Anca Bălălău, 11 aprilie 2023, 20:15

Înființat de maestrul Marin Constantin, Corul Madrigal este legat de Banatul de Munte prin maestrul Sabin Pautza, fiind un punct de reper în povestea sa de viață și totodată rădăcina unei mari iubiri și prietenii. De altfel, Sabin Pautza povestește cu farmec că această formație corală a cântat la Moniom la căsătoria sa și rămâne parte din destinul său.

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a fost fondat la 11 aprilie1963 la inițiativa profesorului Constantin Marin și a unui grup de studenți pasionați de muzica de cameră, în cadrul Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” din București, pentru ca, în 1968, să devină formația muzicală profesionistă a acestui Conservator ,numit în prezent Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerul Culturii (România)

Cu o activitate neîntreruptă de peste jumătate de secol, Corul Madrigal este cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, implicat activ în dezvoltarea mișcării corale din țară, prin Programul Național Cantus Mundi. Fondat în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a devenit imediat o prezență aplaudată pe cele mai importante scene ale Europei. Componența membrilor a fost în permanență rafinată, astfel încât doar cei mai înzestrați studenți sau absolvenți ai Conservatorului din București au ajuns să-și însușească statutul de “madrigalist”, iar criticii vremii au comparat performanța corului și a dirijorului cu “o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini” (Dobrica Stevanović, 1968).

Pe măsură ce s-au adunat deceniile de activitate muzicală, notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma celor peste 4500 de concerte susținute pe patru continente, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în 2011. Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. De asemenea, corul și-a întregit denumirea, prin preluarea numelui fondatorului său, astfel devenind Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. Dirijorul actual al ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experiență de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin.

Repertoriul corului include sute de lucrări din perioada Renașterii europene, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal instrumentale. De altfel, chiar denumirea ansamblului denotă înclinația spre creația medievală, madrigalul fiind o scurtă compoziție muzicală vocală, polifonică, cu caracter liric, specifică secolului al XVI-lea. Pe lângă scena marilor săli de concert, sonoritatea blândă și rotundă a vocilor bărbătești mature s-a împletit cu cea dulce și eterică a vocilor feminine tinere și în cele peste 60 de CD-uri înregistrate până în prezent.

În anul 2003, Corul Madrigal a primit din partea Președinției României Ordinul “Meritul Cultural” în Grad de Comandor. Începând din anul 2014, instituția și-a întregit denumirea, preluând numele fondatorului său, astfel devenind Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”. Statutul de ambasador cultural al Corului Madrigal a fost reconfirmat recent, la Geneva, când ansamblul a primit titlul de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, prin premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate, desfășurat la finalul anului 2016. De asemenea, în 2017, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a concertat la Ierusalim, în cadrul unui eveniment ale cărui obiective au fost explorarea valorilor culturale universale și promovarea identității culturale europene. Sala din incinta Muzeului Național al Israelului, care a găzduit concertul, este spațiul unde se întâlnesc simbolic cele trei mari religii din Ierusalim, printre exponate numărându-se o sinagogă, o moschee și o basilisă.

Anul 2018, care marchează un secol de la finalul primului război mondial, reprezintă oportunitatea perfectă de reiterare a legăturii culturale puternice începute în mandatului lui Marin Constantin, Goodwill Ambassador UNESCO, dar și o nouă etapă, a maturizării cântului coral, care depășește pragul studenției și care astăzi reprezintă un reper imuabil. Prezența la Paris a Corului Madrigal în deschiderea Sezonului Cultural România – Franța arată o continuitate a relațiilor consolidate în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, unde pe 17 septembrie 2017, la Ateneul Român, Orchestra Ensemble Instrumental de Paris și Corul Madrigal au adus în atenția publicului bucureștean operele lui W.A. Mozart, într-o îmbinare stilistică franco-română.

Astfel, în aprilie 2018, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a inaugurat concertistic Sala Rondă a Bibliotecii British Museum (Grand Court) din Londra, în cadrul Festivalului „Europe and the world”, iar pe 27 și 28 noiembrie, ansamblul s-a aflat la Paris, unde deschis muzical Sezonul Cultural România – Franța 2019 cu trei concerte: la Domul Invalizilor alături de Ansamblul Instrumental din Paris / Ensemble Instrumental de Paris dirijat de maestrul Christian Ciucă, la Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou și la Catedrala St. Clotilde. Evenimentele de la Paris au continuat cu concertele susținute la Lyon, Bordeaux și cu cel de la sediul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale din Geneva.

În 2019, pe lângă turneele și Concertele Extraordinare de Crăciun și de Paște, adevărate fenomene muzicale în România, ansamblul a fost parte integrantă a spectacolului La Cetra d’Orfeo „Ay Amor!”, un proiect conceput și dirijat de muzicianul belgian Michel Keustermans în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, iar în luna noiembrie, partidele de voci feminine (sopran și alto) s-au alăturat Orchestrei Simfonice din Hamburg, dirijate de maestrul Ion Marin – Directorul de onoare al Corului Madrigal – pentru concertul „Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi”.

Creator de evenimente prin excelență, Corul Madrigal a susținut, în condițiile complicate ale anului 2020 Stagiunea estivală în aer liber, cu cinci concerte – spectacol, cu tematici, repertorii, costume și abordări artistice diferite: „Hora staccato”, „Madrigal cântă copiilor”, „Muzica Renașterii”, „Bijuterii corale” și „Ave Maria”.

De asemenea între lunile noiembrie 2020 și mai 2021, Corul Madrigal a lansat înregistrările celebrelor sale Concerte Extraordinare de Crăciun și de Paște, dirijate de Anna Ungureanu și Cezar-Mihail Verlan, ce pot fi regăsite gratuit și pe nou creată aplicație online Madrigal App – https://app.madrigal.ro/, precum și cinci noi albume discografice alături de Roton Music– trei albume „Madrigal de Crăciun” / ”Madrigal for Christmas” (pentru care a primit Discul de Aur) și două albume dedicate sărbătorilor pascale – „Ave Maria”, dirijor Anna Ungureanu și „Săptămâna Patimilor”, dirijor Cezar-Mihail Verlan.

Încă de la înființarea sa, Corul Madrigal a avut o traiectorie europeană, fiind prezent la festivalurile din marile orașe muzicale de pe continent și primit de fiecare dată cu entuziasm din partea spectatorilor care au strigat frecvent “Les Champions, Les Champions”.

Astăzi, ansamblul coral aduce spiritul european în mintea și inima copiilor, odată cu dragostea pentru cântul coral, prin Programul Național Cantus Mundi. Pe lângă activitatea concertistică susținută, Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” este inițiatorul celei mai ample mișcări de promovare a cântului coral în România. Lansată în urmă cu 10 ani, în mod voluntar, la inițiativa dirijorului Ion Marin, ideea care din 2014 a devenit Programul Național Cantus Mundi, a prins un contur remarcabil. Peste 60.000 de copii din România au aderat la această mișcare națională, în prezent fiind înscrise peste 1.660 de coruri pe platforma online www.cantusmundi.com.

Pentru membrii corului, Madrigalul este o adevărată școală, pentru România, este un brand de țară, iar pentru Europa, este o parte relevantă a patrimoniului cultural al continentului.

La Mulți Ani, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”!

Reşiţa de ieri pe simezele bibliotecii germane din oraş
Cultură marți, 10 decembrie 2024, 15:55

Reşiţa de ieri pe simezele bibliotecii germane din oraş

Expoziția de fotografii-document „Reșița de ieri“ semnată de Remus Mihai Râjniță va fi vernisată miercuri, 11 decembrie la Biblioteca...

Reşiţa de ieri pe simezele bibliotecii germane din oraş
Naşterea Domnului – Bucuria Lumii prin colind şi cânt la Episcopia Caransebeşului
Cultură luni, 9 decembrie 2024, 20:05

Naşterea Domnului – Bucuria Lumii prin colind şi cânt la Episcopia Caransebeşului

Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, va găzdui miercuri, 11 decembrie de la ora 17.00,„Nașterea...

Naşterea Domnului – Bucuria Lumii prin colind şi cânt la Episcopia Caransebeşului
Poveşti copilăreşti pe simezele Muzeului Banatului Montan din Reşiţa
Cultură luni, 9 decembrie 2024, 19:01

Poveşti copilăreşti pe simezele Muzeului Banatului Montan din Reşiţa

Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin şi  Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșita organizează joi, 12...

Poveşti copilăreşti pe simezele Muzeului Banatului Montan din Reşiţa
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, marcaţi cultural la Reşiţa
Cultură luni, 9 decembrie 2024, 11:00

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, marcaţi cultural la Reşiţa

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 vor fi marcaţi marţi, 10 decembrie, de la ora 16.00 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din...

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, marcaţi cultural la Reşiţa
Cultură duminică, 8 decembrie 2024, 09:59

FEST-FDR 2024 continuă în acest week-end

FEST-FDR 2024 continuă în acest week-end, legând teatrul și memoria într-o formulă coerentă și, în egală măsură, de o extremă...

FEST-FDR 2024 continuă în acest week-end
Cultură sâmbătă, 7 decembrie 2024, 18:57

Erwin Josef Țigla, primul cărășean care a primit la Târgul Gaudeamus Radio România, titlul de membru al Clubului PEN România

O nouă recunoaștere bine meritată pentru cărturarul Erwin Josej Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banat, directorul...

Erwin Josef Țigla, primul cărășean care a primit la Târgul Gaudeamus Radio România, titlul de membru al Clubului PEN România
Cultură vineri, 6 decembrie 2024, 11:44

Adventul – punte culturală între Sibiu şi Reşiţa

Biserica Evanghelică din Turnişor, judeţul Sibiu va găzdui duminică, 8 decembrie un program cultural cu formaţiile muzicale din localitate şi...

Adventul – punte culturală între Sibiu şi Reşiţa
Cultură miercuri, 4 decembrie 2024, 19:38

’’O poveste normală despre o fată normală’’ se joacă pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa

’’O poveste normală despre o fată normală’’ se joacă pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa. Un spectacol despre perioada...

’’O poveste normală despre o fată normală’’ se joacă pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa