Sfaturi pentru persoanele care ar putea fi depistate pozitiv cu COVID-19
Reprezentanţii medicilor de familie şi oficiali din Ministerul Sănătăţii au căutat soluţii pentru renumerarea medicilor de familie care monitorizează pacienţi aflaţi în izolare sau carantină la domiciliu, muncă pe care o făceau şi până acum, fără să fie plătiţi.
Articol editat de Valentina Adam, 13 octombrie 2020, 08:44
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionalea Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoiţanu, s-a stabilit că cine va dori să lucreze la Direcţia de Sănătate Publică în afara programului, pentru anchete epidemiologice, va fi angajat. Marţi va avea loc o nouă întâlnire în sistem videoconferinţă.
Între timp, Societatea Naţională de Medicină de Familie are câteva sfaturi pentru persoanele care ar putea fi depistate pozitiv.
- În cazul în care au apărut semnele unei boli respiratorii sau alte semne care ar putea fi caracteristice pentru COVID-19, este bine să rămâneţi acasă şi să contactaţi medicul de familie sau 112.
- Cu medicul de familie veţi discuta despre ce vă supără şi împreună veţi decide dacă veţi rămâne acasă pentru tratament sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.
- Veţi fi testat, dacă este necesar, de o echipă specializată care se va deplasa la domiciliul dumneavoastră.
- Decizia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică şi Serviciului medical de urgenţă 112.
- Dacă aţi fost depistaţi pozitivi, rezultatul este transmis imediat de laborator către Direcţia de Sănătate Publică teritorială şi astfel sunteţi luaţi în evidenţa DSP.
- Veţi fi contactaţi de DSP pentru a fi transportaţi la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice.
- DSP va elibera în termen de maxim 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare decizia de izolare, în baza căreia veţi putea solicita concediul medical.
- În situaţia în care aţi fost confirmaţi pozitivi şi ati ales să rămâneţi la domiciliu, iniţial este necesară o evaluare intr-o unitate medical abiltată, evaluare obligatorie prin lege.
- Vă veţi deplasa cu ambulanţa către unitatea medicală abilitată.
- Nu folosiţi în acest scop mijloace de transport proprii sau în comun.
- Vă izolaţi de restul familiei, reduceţi cât mai mult interacţiunea cu persoanele din jurul dumneavoastră.
- Purtaţi masca atunci când ieşiti din zona de izolare.
- Dacă este posibil, veţi folosi singur o cameră şi o baie.
- Atunci când condiţiile nu vă permit, încercaţi măcar să dormiţi separat, să utilizaţi continuu masca şi să dezinfectaţi toate obiectele de folosinţă comună, după ce le atingeţi.
- Veţi anunţa medicul de familie pentru a fi luaţi în evidenţă.
- Veţi discuta zilnic despre starea dumneavoastră de sănătate cu medicul de familie, prin consultaţii la distanţă, telefon, internet.
- Dacă starea de sănătate se agravează brusc, veţi apela urgent serviciul 112.
- Medicii de familie mai spun că după reglementările în vigoare, nu este necesară retestarea. Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă la încheierea celor 14 zile de izolare, dacă nu prezintă simptome.
- Vă puteţi reîntoarce la activitatea anterioară după 14 zile, dacă nu mai prezentaţi simptome şi veţi respecta în continuare toate regulie de protecţie.
- Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.