Certificatul verde COVID 19 și masca în spațiile aglomerate, obligatorii în Reșița și alte zece localități
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit luni seara, la propunerea prefectului de Caraș Severin, Cristian Gâfu, după ce s-a contatatat încadrarea în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile la nivelul localităților Marga, Sacu, Grădinari, Reşiţa, Sasca Montană, Ciudanoviţa, Doclin, Forotic, Ciclova Română, Măureni şi Bocşa.
Articol editat de Tibi Adam, 4 octombrie 2021, 21:33 / actualizat: 5 octombrie 2021, 18:12
În urma analizării situației epidemiologice înregistrată la nivelul județului Caraș-Severin s-a hotărât aplicarea măsurilor pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul judeţului Caraş-Severin şi pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Începând din data de 5 octombrie intră în vigoare următoarele măsuri:
Art.3. (1) Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile publice aglomerate, respectiv: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, etc.
(2) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în proximitatea unităţilor de învăţământ (pe o distanţă de 50 m faţă de unitatea de învăţământ).
Art.4. Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.5. Organizatorii/Operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea «Verificare reguli interne» din aplicaţia mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.
Art.6. În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligaţia de a verifica existenţa documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane
Art.7. Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.
Măsurile pentru diminuarea impactului riscului epidemiologic la nivelul localităților Marga, Sacu, Grădinari, Reşiţa, Sasca Montană, Ciudanoviţa, Doclin, Forotic, Ciclova Română, Măureni şi Bocşa se aplică pentru o perioadă de 14 zile (05.10.2021-18.10.2021), urmând a fi reevaluate la finalul acestei perioade, pe baza analizei prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin.