[FOTO] Afişul unui spectacol internaţional de circ, din anul 1890, piesă rara- avis a Muzeului Banatului Montan
În anul Centenarului Marii Uniri, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan din Reşiţa aducem omagiul nostru istoriei, aducând în spaţiul audio şi online mărturisiri ale unor epoci înaintate.
Articol editat de Radio Resita, 30 martie 2018, 20:51
Istoricul dr. Carmen Albert ne propune să aflăm povestea unui afiş de teatru, în această lună martie, când este şi Ziua Mondială a Teatrului, precizând:
„Afişul face parte din colecţia de documente a Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, este color imprimat pe hârtie filigran la Tipografia Reisu din Viena. Ca notă originală chenarul este constituit din figuri costumate în japonezi sau măşti de lup şi se referă la un spectacol internaţional de circ ce urma să aibă loc pe scena Teatrului Ronacher din Viena, probabil în jurul anului 1890.
Istoria acestui teatru începe demult în secolul XIX când se numea „Wiener Stadttheater” fondat de jurnalistul Max Friedländer şi actorul Heinrich Laube. Ei şi-au propus construirea unui teatru pentru clasa de mijloc, pentru populaţia de rând, spre deosebire de alte teatr destinate publicului cu origini nobiliare. Teatrul şi-a deschis porţile în anul 1872. după 12 ani însă în anul 1884 clădirea a ars complet în urma unui incendiu, proprietarii fiind nevoiţi s-o vândă. A fost achiziţionată doi ani mai târziu de Anton Ronacher în 1886, devenind după numele proprietarului „Ronacher Theatre”.
Iniţial noul proprietar a dorit reconstrucţia clădirii cu aceeaşi destinaţie, însă noile reglementări în materie de construcţii nu i-au permis acest lucru, astfel că nu a obţinut licenţa pentru reprezentaţii teatrale. Clădirea a fost între timp reconstruită în stilul anilor 1888 cu destinaţia de sală de concerte şi baluri pentru publicul din înalta societate. Mai poseda un hotel cu lumină electrică, o seră cu plante exotice şi o alee de promenadă pentru vizitatori.
Schimbându-şi destinaţia sala de spectacol a fost regândită, în locul şirurilor de fotolii au fost aşezate mese cu scaune unde în timpul reprezentaţiilor publicul putea să manânce, să bea şi să fumeze. Din cauza problemelor financiare „Ronacher Theatre” a fost vândut, iar după 1890 a cunoscut o perioadă de serioasă decădere. Reprezentaţiile au fost înlocuite cu acrobaţii şi spectacole de circ, publicul schimbându-şi şi el structura. Era frecventat de populaţia din suburbii, în timp spectacolele constând în operete şi verieté. Este perioada când probabil a fost realizat şi afişul de faţă.
După al doilea război mondial teatrul a fost avariat în urma bombardamentelor. A fost refăcut devenind „Burgtheater” deschis în anul 1955. S-a profilat din nou pe spectacol de verieté şi cabaret, iar după anul 1960 a devenit studio pentru producţii de televiziune.
Din nou a intrat într-o pauză de 10 ani (1976-1986) ca apoi să fie din nou gazda spectacolelor de operetă şi a producţiilor muzicale, festivalurilor şi ceremoniilor de decernare a premiilor.
Din anul 1990 i s-a mai adăugat şi al treilea etaj cu design modern care distonează însă cu vechea faţadă istorică. Lucrările s-au finalizat în anul 2007 şi astăzi acest teatru reprezintă o scenă modernă de spectacole muzicale în centrul Vienei”.
În fiecare lună ne vom întâlni cu profesioniştii Muzeului Banatului Montan pentru a evoca aşa cum se cuvine Marea Unire, pentru că dintotdeauna Cultura Uneşte!
Anca Bica Bălălău