Caritas Deus est!
Articol editat de Valentina Adam, 5 septembrie 2016, 13:08
Henry James
Dragostea de patrie este cea dintâi religie a omului civilizat, dar când e vorba de plata impozitelor, sau a înfierii și nu a înfierării în scuze ieftine, a operei de artă Cuminţenia Pământului, patriotismul dispare. A fi patriot nu e un merit, e o datorie. Patriotismul ţine de inimă. Un om este patriot dacă inima sa bate cu adevărat pentru ţara sa, pentru cultura și valorile care-i protejează identitatea ca slujbaş al cetățeniei dobândite din genele naşterii sale.
Mai sunt doar doi ani până când vom sărbători împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia. Mai sunt 25 de zile până la expirarea perioadei de donație pentru achiziționarea operei de artă Cumințenia pământului.
Este momentul să ne reamintim că este un gest patriotic, indiferent că donăm printr-un sms cu textul brâncuși la 8833, 2 euro,sau donăm în conturile bancare,sume la liberă alegere, realizăm un gest patriotic. Îl aducem pe Brâncuși acasă anticipând primul pas către 1 Decembrie 2018. Cultura are rolul de a lumina masele, a le instrui și a promovat și promovează adevăratul patriotism, adevărata iubire de oameni, în general.
Constantin Brâncuși este român prin tot ce-a lăsat culturii universale, pentru că toată creația sa este evaluată în calendele lumii ca fiind românească.
Buna tradiție românească s-a împletit în fuiorul timpului prin conservarea valorilor, altruism și recunoștință față de cei ce-au înființat firul istoriei peste veacuri, altfel un popor care nu îşi cunoaşte tradiţia este ca şi un copil care nu îşi cunoaşte părinţii. Discuţiile aprinse de la înaltele tribune despre educarea patriotismului sunt vorbe goale în ţara în care mulţi copii sunt orfani… orfani prin lipsa afectivității celor responsabili de tot ceea ce înseamnă VALOARE.
Vom avea o şansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele, să ne răscumpere ignoranța și lipsa de patriotism.
„Arta trebuie să odihnească și să vindece contrarietățile interioare ale omului, aceste contrarietăți din destinul omului, din tragedia lui firească sau din prostiile societății. Arta are și această misiune terapeutică. Să ne amintim numai de Katharsisul aristotelic”, mărturisea Constantin Brâncuși.
Astăzi este Ziua Mondială a Carității și cred că cred că patriotismul este asemeni carităţii: începe de acasă, din sufletul românesc unde Constantin Brâncuși a sculptat eternitatea.
Epilog: „Pe cei care nu-i poţi face să cunoască adevărul, învaţă-i cel puţin să nu-l dispreţuiască.” Monseniorul Vladimir Ghika
Anca Bica Bălălău