China, putere navală în Pacific
Articol editat de Valentina Adam, 2 noiembrie 2015, 09:20
În zorii noului mileniu, odata cu mutarea polului de interes din Atlantic în Pacific, China este super-puterea globala care îsi construieste o alternativa la forta americana! De aici si interesul pentru resursele Nordului, dar si cele provenite din Sud, cu implicatii geo-politice si istorice majore, daca ne raportam la Taiwan – un adevarat “plamîn acvatic” al puterii chineze. Taiwanul, care a devenit independent de cînd fortele nationaliste chineze, care luptau cu Partidul Comunist Chinez, s-au refugiat acolo în 1949, dupa pierderea razboiului civil. China a amenintat ca va folosi forta pentru a recastiga controlul daca Taiwanul îsi declara independenta. Statele Unite sînt obligate prin lege sa ajute insula sa se apere în fata unui atac.
China considera drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe insuliţe, dar SUA resping aceasta revendicare, estimînd ca China nu-şi poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice. Beijingul are contencioase teritoriale cu ţarile asiatice vecine în Marea Chinei de Sud.
China revendica drepturi asupra cvasitotalitaţii Marii Chinei de Sud şi efectueaza aici enorme operaţiuni de construcţii, accelerînd de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse alte infrastructuri. Potrivit unui raport al Pentagonului datînd din aceasta vara, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite în aceste ape de China. China a construit de 17 ori mai multe terenuri în 20 de luni decît au facut în 40 de ani toate celelalte ?ari care revendica arhipelagul, a calculat Pentagonul. China a construit în special o pista lunga de 3.000 m pe reciful Fiery Crosş care este deja supranumit de analişti al doilea portavion chinez.
Dar, cel mai important aspecţ ce reprezinta un pas important pentru scopul final al Chinei, este acela de a devenii principala putere navala din Asia, sfidînd astfel hegemonia navala din Pacific a Statelor Unite!
Crucisatorul lansator de rachete USS Lassen s-a apropiat marţi la mai puţin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieşte în Marea Chinei de Sud, a anunţat un responsabil american din Ministerul Apararii, potrivit Agerpres. USS Lassen a navigat marţi dimineaţa, ora locala, în apele care înconjoara cel puţin una din aceste insule revendicate de China în arhipelagul Spratley, cu riscul de a declanşa reacţia Beijingului, a indicat acest responsabil pentru AFP. Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o suta de insuliţe şi recifuri nelocuite, este revendicat şi de Vietnam, Filipine, Malaysia şi Brunei.
Autoritaţile chineze au monitorizaţ urmarit şi avertizat nava de razboi americana USS Lassen deoarece a intrat „ilegal” în apele din apropierea insulelor şi recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unei declaraţii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relateaza Reuters.
SUA şi ţarile din Asia de Sud-Est sînt reticente faţa de o intrare în forţa a Chinei care i-ar da acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe Glob.
Mario Balint