[UPDATE] [FOTO] Colaborare culturală transfrontalieră. Teatrul de Vest din Reşiţa la Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 mai 2014, 10:00 / actualizat: 5 mai 2014, 13:44
Luni,05 mai, ora 10.00
La Vârşeţ, Serbia, a avut loc aseară festivitatea de premiere a trupelor de teatru care au participat la Festivalul-concurs „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina”. Marele Premiu (Premiul I) a fost obţinut de Trupa de teatru „Todor Creţu-Toşa” din Uzdin pentru spectacolul „Peripeţiile bravului soldat Şveic”, de J.Hasek, în regia lui Zoran Rotar, iar Premiul al II-lea a fost acordat Trupei de teatru „Neica” din Coştei, care a prezentat spectacolul „Fusul” de Matei Mircioane, în regia lui Nicolae D.Vlădulescu. Trupa de teatru a S.C.A. „Mihai Eminescu” din Straja care a prezentat spectacolul „Eu când vreau să fluier, fluier” de A.Vălean în regia lui Ionel Omoran a primit premiul al 3-lea. Au mai fost acordate premii pentru regie, pentru interpretare, pentru debuţ pentru scenariu şi dicţie. Prezenţi la festival, Casa de Presă şi editură „Libertatea” din Pancevo şi Uniunea Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina au oferit de asemenea premii interpreţilor.
Daniela Tudor a participat la spectacolul prezentat de trupa de teatru din Coştei, şi a cules câteva impresii:
(Daniela Tudor)
*******************
Duminică, 04 mai 2014, ora 10.00
Festivalul-concurs „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina” s-a încheiat ieri-seară cu spectacolul prezentat de trupa de teatru „Neica” a Societăţii cultural-artistice „Mihai Eminescu” din Coştei. Banatul românesc a fost prezent la această a 42-a ediţie prin ziaristul Matei Mircioane care a scris scenariul piesei „Fusul” prezentată de trupa din Coştei şi prin Nicolae Dumitru Vlădulescu – directorul Teatrului de Vest din Reşiţa, care a semnat regia acestui spectacol. Căminul cultural din localitatea sârbească s-a dovedit neîncăpător pentru localnicii veniţi să vadă spectacolul, astfel că unii l-au urmărit din hol sau de pe scările incintei. Actorii-amatori din trupă s-au bucurat de un real succes şi au fost felicitaţi de public pentru prestaţia avută. Între interpreţi s-au numărat şi fostul şi actualul primar al Coşteiului. Aceasta a fost prima colaborare pentru reşiţeni la Festivalul românesc din Voivodina , deşi teatrul de Vest din Reşiţa are de mai multă vreme schimburi culturale cu Teatrul din Vârşeţ. La editia din acest an, au participat trupe de teatru de amatori din Uzdin, Straja, Alibunar, Nicolinţ,Torac şi Coştei. Festivitatea de premiere va avea loc în această seară, la Vârşeţ. (Daniela Tudor)
**************
Sămbătă, 3 mai 2014
Festivalul-concurs „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina” ajuns anul acesta la cea de-a 42-a ediţie, se va încheia în acest sfârşit de săptămână la Coştei în Banatul Sârbesc. Sâmbătă, 3 mai, de la ora 20.00, trupa de teatru „Neica” a Societăţii Cultural-Artistice „Mihai Eminescu” din Coştei va prezenta comedia „Fusul” de Matei Mircioane, în regia lui Nicolae Dumitru Vlădulescu din Reşiţa. În concurs s-au înscris şase trupe de teatru, precum: „Todor Creţu-Toşa” a Căminului Cultural „Doina” din Uzdin, cu spectacolul „Peripeţiile bravului soldat Şveic” după romanul lui Jaroslav Haşek în regia lui Zoran Rotar; S.C.A. „Mihai Eminescu” din Straja, cu spectacolul „Eu când vreau să fluier, fluier” de Andreea Vălean, regia Ionel Omoran; „Conu Alecu” din Alibunar cu spectacolul „Coana mare se mărită” de Ion Untaru în regia Danielei Maria Duluj; S.C.A. „Nicolinţ” din Nicolinţ, cu spectacolul „La şezătoare – în grai bănăţean” de Eufrozina Greoneanţ şi regia lui Pavel Greoneanţ; Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici-Bocăluţ” din Torac, cu spectacolul „Copiii pământului” de Victor Mihalache, regia Victor Mihalache. „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina” se desfăşoară sub patronajul Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din provincie cu sprijinul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.
(Hardy Cvoica)
********************