Serbia: Studenţii blochează din nou artere de circulaţie în mai multe oraşe, inclusiv la Belgrad
Studenţii sârbi care protestează împotriva corupţiei au blocat duminică drumuri şi intersecţii importante în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv la Belgrad. Marcând astfel 100 de zile de la prăbuşirea unei părţi exterioare a acoperişului din beton al gării din Novi Sad care a declanşat mişcarea lor de revoltă, potrivit AFP, transmite Agerpres.
![Serbia: Studenţii blochează din nou artere de circulaţie în mai multe oraşe, inclusiv la Belgrad Serbia: Studenţii blochează din nou artere de circulaţie în mai multe oraşe, inclusiv la Belgrad](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2025/02/studenti-blokade-1-beograd-850x479.jpg)
Articol editat de Valentina Adam, 9 februarie 2025, 16:12
Cu puţin înainte de ora locală 11:00 (10:00 GMT), mai multe sute au blocat cel mai important nod rutier din Belgrad şi podul „Gazela” care face parte din acesta, unde ei intenţionau să rămână timp de şapte ore.
Studenţii blochează din nou artere de circulaţie
După ce au păstrat 15 minute de tăcere în memoria celor 15 victime ale tragediei din 1 noiembrie de la Novi Sad (nord), ei au aruncat 15 trandafiri albi de pe podul de peste râul Sava.
Simultan, studenţi şi alţi manifestanţi au blocat intersecţiile la trei importante intrări în oraşul Novi Sad şi au lansat de asemenea în Dunăre trandafiri în memoria victimelor, au relatat media locale. Aici, ei urmează să menţină aceste blocaje timp de trei ore.
Colegii lor din Nis (sud) urmează să blocheze în cursul după-amiezii timp de şapte ore postul de taxare rutieră de pe cea mai importantă ieşire de pe autostrada A1, în nordul acestui oraş.
Accidentul din gara Novi Sad
O parte a ţării vede în aceasta un rezultat al nepotismului pe care îl denunţă la fiecare manifestaţie, scandând „Corupţia ucide!”.
Studenţii care blochează de la sfârşitul lunii noiembrie cea mai mare parte a facultăţilor din ţară au preluat conducerea manifestaţiilor. Mai multe zeci de mii de tineri se adunaseră la 1 februarie la Novi Sad pentru a bloca cele trei poduri peste Dunăre, între care pe cel principal pentru 24 de ore.
Ei continuă să ceară „să se facă dreptate” şi asumarea „responsabilităţii” din partea autorităţilor pentru tragedie. Au anunţat pentru 15 februarie și blocarea centrului oraşului Kraguevac (centru).
Demisii în urma protestelor
Premierul Milos Vucevic a demisionat la sfârşitul lunii ianuarie. Un gest politic care nu a avut efectul scontat asupra mişcării.
La rândul său, preşedintele sârb Aleksandr Vucic oscilează între apelurile la dialog şi acuzaţiile de ingerinţe externe ale unor „ţări occidentale” sau ale Croaţiei vecine.
„Nu pe mine vor ei să mă distrugă. Ei vor să distrugă Serbia”, a declarat Vucic sâmbătă în faţa mai multor mii dintre susţinătorii săi reuniţi la Kikinda (nord).
„Nu va exista o revoluţie în Serbia. Poporul este cel care decide în Serbia şi doar prin alegeri”, a spus el.
Agepres
Foto RTV.RS