Serbia: Liceenii manifestează la Novi Sad împotriva cursurilor online
Mii de persoane în fruntea cărora s-au aflat elevi de liceu au blocat sâmbătă străzile din Novi Sad, în nordul Serbiei, pentru a protesta față de introducerea cursurilor online, denunțând o încercare de a ocoli actualul boicot al școlilor, notează AFP.

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2025, 08:10
Elevii de liceu din toată Serbia au fost primii care s-au alăturat manifestațiilor studențești, blocând școlile din întreaga țară.
Manifestațiile au început în noiembrie după prăbușirea unei părți a acoperișului de beton, recent renovat, de la gara din Novi Sad, soldată cu moartea a 16 persoane. Studenții blochează de atunci facultățile și organizează mitinguri de amploare.
Autoritățile au condamnat blocajele, iar profesorii care au sprijinit manifestațiile sau nu au putut lucra din cauza blocajelor au suportat consecințele. Potrivit sindicatelor, aproximativ 20.000 de profesori nu își mai primesc salariile.
Directorii școlilor au trimis e-mailuri la începutul lunii aprilie pentru a anunța reluarea cursurilor în format online.
‘Cursurile online nu sunt o soluție și sunt inacceptabile’, au declarat elevii de liceu înainte de mitingul de sâmbătă.
Veniți din toată Serbia, elevii au ajuns vineri seară la Novi Sad, pe jos sau cu bicicleta, pentru a participa la mitingul care a început oficial sâmbătă la ora 11:52, cu 16 minute de reculegere în memoria victimelor tragediei de la gara din Novi Sad.
Manifestația a fost punctată de discursuri ale profesorilor și elevilor de liceu, precum și de concerte.
‘Școala trebuie să se schimbe și trebuie să vă ascultăm. Nu mai avem nimic să vă învățăm’, a spus mulțimii o profesoară, Tanja Notaros.
Imnul național al Serbiei a fost interpretat de un cor de elevi.
Indignarea publică față de tragedia din gara din Novi Sad, considerată pe scară largă un simbol al corupției adânc înrădăcinate, a alimentat cel mai mare val de manifestații din Serbia din anii 1990 încoace.
Mitinguri de protest au avut loc aproape zilnic, atrăgând sute de mii de oameni în orașele mari.
Presiunea asupra guvernului a dus la demisia premierului și la căderea guvernului.
Ca răspuns, președintele Aleksandar Vucic a alternat între apeluri la dialog și acuzații conform cărora studenții sunt pe punctul de a încerca o ‘revoluție de culoare’.
Foto: Zorana Jevtic/REUTERS