Să o descoperim pe Daniela Barbu – profesorul care crede că „Istoria este învățătoarea vieții”
„Historia magistra vitae est” sau „Istoria este învățătoarea vieții”, afirmație care provine încă din antichitate de la romani şi cu care prof. Daniela Barbu este total de acord.
Articol editat de Mirabela Afronie, 4 iulie 2019, 12:26
Trecutul trebuie să-l cunoaștem pentru a înțelege prezentul și pentru a ne construi viitorul. Suntem martorii a unor timpuri tulburi care pot să ne pericliteze viitorul dacă nu înțelegem trecutul sau îl interpretăm greșit. Istoria ne ajută să obținem cunoștiințele despre realizările multor popoare dar și la formarea identității naționale și culturale, istoria ne întoarce în perioade vechi de mii de ani și ne conectează cu oamenii din trecut. Trebuie ca să înțelegem istoria pentru a nu repeta greșelile din trecut, nu trebuie să permitem să se manipuleze cu datele istorice ceea ce se face prea des. Născută în 4 Iulie 1978 la Vârşeţ, Daniela Barbu a urmat şcoala generală „Coriolan Doban” din localitatea natală Coștei, după care a urmat liceul „Borislav Petrov-Braca ” din Vârșeț, profilul de tip general în limba română și „Facultatea de filosofie-departamentul istorie „din Novi Sad în limba sârbă. După absolvirea facultății, în anul 2002 s-a angajat în învăţământ, lucrând fără întrerupere. Din cauza micşorării numărului de elev, prof. Daniela Barbu este angajată la patru şcoli: Şcoala Generală „Olga Petrov-Radișici ” din Vârșeț-predare în limba română, Şcoala Generală „Moša Pijade ” din localitatea Gudurița- predare în limba sârbă, Liceul „Borislav Petrov-Braca „- cursuri în limba română şi „Școala de Chimie și Medicină „- predare în limba sârbă. Având în vedere că lucrează cu elevi de vârste diferite nu este o muncă uşoară, cerinţele sunt mari, însă prof. Daniela Barbu formulează aceste cerinţe în funcţie de vârsta şi necesităţile fiecărui elev. Astfel motivează, încurajează şi îndrumă elevii spre competiţii şi se mândreşte de rezultatele acestora obţinute la nivel republican. Consideră că are o relaţie corectă cu elevii deoarece în decursul acestor mulţi ani de muncă nu a avut conflicte cu ei. Totul rezolvă prin dialog şi înţelegere de ambele părţi. Îi face mare plăcere să vadă respectul oferit de foştii elevi, care întotdeauna o salută respectuos când se întâlnesc pe stradă, şi deşi au trecut multe generaţii, din mai multe instituţii şcolare pe la catedra profesoarei Daniela cu puţin răgaz îi recunoaşte pe toţi.
Consideră că elevii de altădată erau mai ascultători, mai disciplinaţi astfel orele se puteau realiza mult mai uşor, din cauza tehnologiei moderne elevii de azi au nevoie de condiţii adecvate din partea profesorilor, ca aceştia să se poată adapta şi cu şcoala dar şi cu tehnologia modernă.
„Consider că trebuie schimbat sistemul de învățământ, mai puțină administrație și mai mult timp liber pentru creativitate și concepte noi de realizare a programului școlar”, declară prof.Daniela Barbu. Timpul liber îl petrece cu fetița ei Dorotea, care în curând va împlini vârsta de 5 anişori, fetiţei îi citeşte, se joacă cu ea şi desenează împreună. Activitatea fetiţei este baletul modern, merge la antrenamente însoţită de mama ei. Hobby-ul esenţial pentru Daniela este cititul din domeniul istoriei, dar şi cititul unor cărţi mai relaxante. Ca şi pasiune, o definesc călătoriile, împreună cu familia sa au călătorit în: România, Grecia, Spania, Bulgaria, Turcia ,Ungaria, Italia… Împreună cu soţul ei deţine o mică firmă particulară care se ocupă de vânzarea și închirierea de hoverboard. Deşi timpul liber este limitat, Daniela îşi respectă prietenii şi le acordă atenţie chiar şi la o cafea sau la unele petreceri.
Activitatea de profesoară pentru multe generaţii de elevi şi acordarea atenţiei acestora, Daniela Barbu cu siguranţă reprezintă un model de profesor care merită urmat. Adriana Petroi