Promovăm românii din Serbia: Istoricul Mircea Măran reinterpretează trecutul
Profesorul Mircea s-a axact nu doar pe un anumit nivel istoric, ci pe mai multe. Despre toate acestea ne va povesti, dar şi câte ceva despre el.
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 mai 2019, 07:24
Profesorul dr. Mircea Măran născut pe data de 13 octombrie 1965 în satul Vladimirovaţ, comuna Alibunar, Serbia. A studiat istoria la Facultatea de Filosofie din Novi Sad. Şi a absolvit în anul 1990 subiectul „ România în Marea Criză Orientală 1875-1878” . Studiile de masterat le-a continuat la aceeaşi facultate cu tema „ Dezvoltarea culturală a românilor în Banat 1918-1941. În anul 2008 a dat teza de doctorat intitulată „ Oportunităţi culturale pentru români în Banat 1945- 1952”, la aceeaşi facultate. Din anul 1990 şi-a început activitatea, ca profesor de istorie. În prezent este profesor la Colegiul de Studii Profesionale pentru Educatori din oraşul Vârşeţ, cu titlul de Profesor pentru Istoria Civilizaţiei şi Contextul European al Culturii Naţionale.
Este membru asociat al mai multor instituţii recunoscute în domeniul culturii, ştiinşei, şi educaţiei, inclusiv al Institutului pentru manuale şi resurse didactice din Belgrad, Institutul de Cercetări Pedagogice din Belgrad, Arhiva Istorică din Pancevo, Muzeul oraşului din Vârşeţ, majoritatea asociaţilor şi instituţiilor minorităţii naţionale din Voivodina, precum şi mai multe instituţii ştiinţifice şi culturale din România. Autor a peste 20 de cărţi şi participant la numeroase întâlniri ştiinţifice atât în ţară cât şi în străinătate. A studiat istoria de lungă durată, istoria medie şi istoria imediată. Pentru el, istoria nu este doar o înlănţuire de evenimente care se succed şi influenţează evoluţia societăţii, ci reprezintă o stratificare, iar fiecare strat aduce cu sine noi dimensiuni pe care istoricul trebuie să le ia în considerare. Istoria este o înregistrare a umanităţii şi a realizărilor pornind de la originile ei cele mai vechi până în timpurile noastre. Este memoria colectivă a societăţii, fără de care societatea ar fi dezrădăcinată şi aflată în derivă. Istoria este o poveste a trecutului despre care Mircea a scris şi câteva cărţi care servesc pentru a ghida prezentul şi viitorul.
Istoricul Mircea Măran întotdeauna lucrează la reinterpretarea trecutului punând noi întrebări, căutând noi surse şi găsind noi înţelesuri în documentele vechi pentru a aduce oamenilor perspectiva noilor cunoştinţe. Evenimentele din epoci anterioare conţin poveşti care îi evocă empatia şi îi stârneşte pasiunea pentru cercetare. Astfel se ocupă şi de disciplina istoriei, înţelegerea modului în care oamenii au existat, au acţionat şi au gândit în trecut şi a societăţilor şi culturilor pe care ei le-au creat. Întrebat, ce înseamnă istoria pentru el, răspunde: Istoria este o poveste adevărată, o poveste care ne învaţă cum să trăim, cum să gândim, pe baza exemplelor preluate din viaţa înaintaşilor noştri. O poveste cu morală. O învăţătoare a vieţii, după cum s-au exprimat vechii romani. Dar nu o poveste simplă, povestită, ci o poveste bazată pe dovezi, pe izvoare documentare sau pe alte tipuri de izvoare. O poveste care trebuie să dea răspuns la modul în care au trăit, au procedat şi au gândit oamenii timpurilor trecute. O poveste care trebuie explicată, la care trebuie căutate cauzele, desfăşurarea şi urmările evenimentului, procesului, fenomenului povestit. O poveste interesantă şi folositoare pentru noi, cu toate că de multe ori tragică pentru protagoniştii ei. Adriana Petroi