Preşedintele Franţei a început o vizită de două zile în Serbia
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a început luni după-amiază o vizită de două zile la Belgrad. Discuţiile pe care le va avea cu oficialii sârbi au loc în contextul relaţiilor tensionate dintre Serbia şi Kosovo, state între care nu mai există niciun fel de dialog de câteva luni, transmite Radio România Actualităţi.
Articol editat de Valentina Adam, 16 iulie 2019, 07:13
Vizita şefului statului francez a fost foarte aşteptată la Belgrad, în condiţiile în care Parisul şi-a propus să-şi sporească prezenţa în Balcani, unde predomină, în ultimii ani, influenţa rusească şi chinezească. Ultima vizită a unui preşedinte al Franţei – la acea vreme – Jacques Chirac – în Serbia a avut loc acum 18 ani. Programată iniţial pentru decembrie anul trecuţ Emmanuel Macron a fost obligat să îşi amâne deplasarea din cauza violenţelor înregistrate la Paris în timpul manifestaţiilor „vestelor galbene”.
Imediat după sosirea la Belgrad, preşedinţii Emmanuel Macron şi Aleksandar Vucic au participat la o scurtă ceremonie pe Aeroportul internaţional Nikola Tesla, concesionat pentru o perioadă de 25 de ani grupului francez Vinci, care s-a angajat să facă din el un hub al Europei de Sud-Est şi principala rută către Orientul Mijlociu şi Asia. Pentru preşedintele sârb, vizita lui Emmanuel Macron reprezintă o confirmare a faptului că Serbia şi Franţa sunt pe calea cea bună în cooperarea politică şi economică, în condiţiile parteneriatului strategic dintre cele două ţări încheiat în 2011.
Potrivit conducerii Ministerului sârb la Apărării, Serbia şi Franţa vor semna 20 de acorduri, dintre care cinci sunt în domeniul armamentului şi al echipamentului militar. Mai mult ca sigur, agenda discuţiilor oficiale va fi dominată de dialogul privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, mediat de Uniunea Europeană, care este blocat de luni de zile. După intervenţia preşedintelui Macron şi a cancelarului Merkel, Belgradul şi Priştina au convenit la 30 aprilie, la Berlin, la lucrările Summitului Balcanilor, să-şi reia discuţiile şi să aibă o nouă întâlnire la Pariş la începutul acestei luni, care, însă, a fost amânată, fără a se întrevedea niciun proges. Ministrul sârb de externe, Ivica Dac(ic’, şi-a exprimat speranţa că preşedintele francez va putea opri jocul autorităţilor din Kosovo legat de taxele de import impuse produselor sârbeşti. Din noiembrie anul trecuţ autorităţile kosovare aplică taxe de sută la sută pe toate produsele venite din Serbia, blocând astfel orice fel de import. Fosta provincie sudică a Serbiei, majoritar locuită de albanezi, este nemulţumită că 115 state ale lumii îi recunosc independenţa, declarată în 2008, nu însă şi Serbia, care, în opinia kosovarilor, şi-ar fi convins aliaţii – Rusia şi China – să blocheze accesul tânărului stat în Organizaţia Naţiunilor Unite.
Cât priveşte aspiraţia Serbiei de a devenit membră a Uniunii Europene, poziţia Franţei, exprimată de preşedintele Macron în repetate rânduri, este categorică: nu numai Serbia, dar nicio altă nouă aderare nu este posibilă în următorii ani. Cu ocazia recentelor negocieri prelungite pentru desemnarea viitorilor titulari ai funcţiilor de conducere în Europa, preşedintele Macron şi-a exprimaţ pe faţă, scepticismul faţă de primirea de noi membri, în condiţiile în care a devenit atât de dificil să se decizii în 28. În consecinţă, el a explicat că se opune categoric oricărei forme de extindere a Uniunii înainte de realizarea unei reforme profunde a funcţionării instituţiilor europene.
Cu ocazia vizitei la Belgrad a preşedintelui Franţei, va fi deschiş în Serbia, biroul regional al postului european de televiziune Euronewş contractul fiind semnat săptămâna trecută, după negocieri de aproape un an.
sursa RRA
foto rtv.rs – TANJUG/ ZORAN ZESTIC/