Parlamentul sârb a aprobat guvernul de coaliţie condus de Milos Vucevic
Parlamentul sârb a aprobat joi guvernul de coaliţie al premierului desemnat Milos Vucevic, care a spus că va fi un executiv „de continuitate”, ce va trebui să conducă ţara balcanică prin provocările geopolitice din regiune şi tensiunile cu Kosovo, relatează Reuters, transmite News.ro.
Articol editat de Valentina Adam, 3 mai 2024, 12:48
Majoritatea miniştrilor din guvernul cu 31 de membri provin de la Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere şi care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile naţionale din decembrie anul trecut, şi de la cinci partide mai mici ce formează o coaliţie.
Guvernul, care a fost aprobat de 152 de deputaţi din parlamentul cu 250 de locuri, include, de asemenea, doi politicieni proruşi cărora SUA le-au impus sancţiuni pentru activităţi de corupţie şi un lider al unui partid de extremă dreapta care nu a obţinut suficiente voturi pentru a intra în parlament.
„Guvernul meu, în cea mai mare parte, va fi unul de continuitate”, a declarat Vucevic, un aliat apropiat al preşedintelui Aleksandar Vucic, care a preluat conducerea partidului după ce Vucic a demisionat anul trecut.
Avocat de profesie, Vucevic a fost viceprim-ministru şi ministru al apărării în guvernul predecesoarei sale, Ana Brnabic.
El a declarat că cea mai mare provocare a Serbiei va fi lupta pentru Kosovo, fosta sa provincie sudică care şi-a declarat independenţa în 2008, dar pe care Serbia o consideră în continuare parte a teritoriului său.
Politicienii din opoziţie, care au votat împotriva guvernului, au criticat dimensiunea acestuia, spunând că este rezultatul unui „târg politic”. De asemenea, ei l-au acuzat pe Vucevic că a plasat lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii pe ultimul loc în topul priorităţilor guvernului.
Într-un discurs de trei ore în care şi-a prezentat programul în faţa deputaţilor, Vucevic a declarat că guvernul său va continua să ducă o politică externă bazată pe independenţă politică şi neutralitate militară.
În timp ce susţine că o aderare deplină la UE este obiectivul strategic al Serbiei, Vucevic a subliniat, de asemenea, importanţa unui parteneriat cu China, al cărei preşedinte Xi Jinping va vizita Serbia în perioada 7-8 mai.
El a mai spus că Serbia, care a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite, nu va ceda presiunilor de a se alătura sancţiunilor împotriva Moscovei.
Vucevic a anunţat însă că guvernul său va propune un serviciu militar obligatoriu de patru luni pentru a spori securitatea ţării.
El a mai spus că Serbia, care şi-a dublat produsul intern brut în ultimul deceniu, ajungând la 69,5 miliarde de euro, îşi propune să îşi crească PIB-ul la 94,2 miliarde de euro până în 2027.
Foto rtv.rs