Numărul elevilor care aleg să înveţe în limba română este tot mai mic
Noul an şcolar a debutat în Serbia, însă în Voivodina din ce în ce mai puţini copii aleg învăţământul în limba română.
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 septembrie 2019, 09:32 / actualizat: 6 septembrie 2019, 9:48
În şcolile generale şi medii din Serbia a început un nou an şcolar. 800.000 de copii au revenit în bănci, dintre care 64.000 au păşit pentru prima dată în clasa întâi.
Multe şcoli au fost reabilitate, printre care şi şcoala din Petrovasâla. La deschiderea oficială au asistat şi preşedintele Guvernului Serbiei, Ana Brnabić şi ministrul Învăţământului, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, Mladen Šarčević, care au felicitat elevilor începutul noului an şcolar.
Brnabić a evidenţiat că din anul 2014, Guvernul Serbiei a investit 150 de milioane de euro în reconstruirea a 128 de şcoli din întreaga ţară. Ea a subliniat că Guvernul va continua să investească în învăţământ deaorece acesta este cheia succesului întregii societăţi. Şcoala din Petrovasâla face partea din proiectul „2000 de clase digitale”, iar Guvernul intenţionează că în acest an se investesc încă 20 de milioane de euro pentru conectarea a 500 de şcoli la internet de mare viteză, a declarat Brnabić. Ministrul Învăţământului, Mladen Šarčević a menţionat că acesta este doar un exemplu cum se pot reconstrui obiectivele şcolare în Serbia.
În 670 de şcoli sunt anunţate greve, iar orele vor fi scurtate la 30 de minute, după cum a transmis corespondentul nostru Vasile Barbu. Profesorii sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare.
Cadrele didactice din Panciova, Covăciţa şi Alibunar a început noul an şcolar cu o grevă. Uniunea lucrătorilor sindicali din Serbia cere majorarea salariilor cu 20 la sută înainte de introducerea claselor de salarizare, pentru a îmbunătăţi poziţia angajaţilor. Una dintre cereri este şi ca toate cadrele didactice cu gradul şapte de calificare să aparţină clasei a noua de salarizare, având în vedere că toate celelalte profesii cu facultate din serviciul public se vor afla în clasa a noua.
Situaţia învăţământului general în limba română în Voivodina este din ce în ce mai grea.
Numărul copiilor care se înscriu să înveţe în limba română este tot mai scăzut. Se mai desfăşoară cursuri în limba română pentru elevii de clasele I-VIII doar în localităţile Petrovasâla, SânMihai, Coştei, Torac, Vârşeţ, Uzdin, Nicolinţ, Sat Nou, Grebenaţ şi Ecica.