Kosovo deschide două posturi de frontieră cu Serbia
Kosovo a redeschis sâmbătă cele două puncte de trecere a frontierei cu Serbia pe care le închisese în cursul nopţii după manifestaţii de partea sârbă care au blocat circulaţia, a anunţat ministrul kosovar de interne, Xhelal Svecla, notează AFP.
Articol editat de Valentina Adam, 8 septembrie 2024, 09:55
Guvernul kosovar a închis frontiera la Brnjak şi Merdare, cel mai mare punct de trecere, două din cele patru puncte de trecere a frontierei cu Serbia, ambele situate în nordul Kosovo.
Xhelal Svecla a explicat pe Facebook că decizia de a le redeschide a fost luată după anunţul că blocada impusă de ‘extremişti mascaţi pe teritoriul Serbiei a fost ridicată’ şi, prin urmare, că nu există ‘nu există obstacole în calea deplasării către şi dinspre punctele de trecere a frontierei Republicii Kosovo’.
Cele două puncte de trecere au fost închise după ce zeci de manifestanţi sârbi le-au blocat vineri accesul din Serbia pentru a împiedica traficul spre Kosovo.
Ministrul kosovar de interne i-a acuzat pe manifestanţi că opresc ‘de manieră selectivă şi cu un comportament fascist cetăţenii care vor să tranziteze prin Serbia’.
Manifestanţii au afirmat că ei protestează împotriva desfiinţării administraţiei paralele conduse de Serbia în nordul Kosovo, majoritar sârb.
Această blocadă a intervenit la câteva zile după o percheziţie întreprinsă de autorităţile kosovare în cinci birouri municipale legate de guvernul de la Belgrad în zone etnice sârbe lângă frontiera de nord cu Serbia.
Această operaţiune este cea mai recentă dintr-o serie menită să destructureze sistemul paralel de servicii sociale şi de birouri politice susţinut de guvernul sârb în interiorul Kosovo.
Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia persistă după declanşarea războiului între forţele sârbe şi kosovari, la sfârşitul anilor 1990.
Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, o decizie pe care Serbia refuză să o recunoască, încurajându-i pe sârbi să respingă loialitatea faţă de Pristina.
Noile tensiunile dintre Serbia şi Kosovo durează de luni de zile, ca urmare a introducerii la începutul acestui an a unei reguli care face euro singurul mijloc de plată legal în Kosovo, interzicând efectiv folosirea dinarului sârbesc.
Aceste măsuri au înfuriat Belgradul, care continuă să finanţeze sistemele de sănătate, educaţie şi securitate socială ale minorităţii etnice sârbe din Kosovo.