Învăţământul în limba română este deficitar în Provincia Voivodina
Învăţământul constituie o prioritate pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Românilor din Serbia. Preşedintele acestui for, dr. Ion Omoran, spune că sunt mai mulţi paşi de parcurs care să conducă la eficientizarea procesului de dezvoltare a învăţământului cu predare în limba română în ţara vecină.
Articol editat de Radio Resita, 15 martie 2019, 14:18
„Numărul de elevi care doresc să studieze şi în limba română este, din păcate, tot mai mic. Vom organiza întâlniri cu părinţii în vederea stimulării înscrierii copiilor la şcolile cu predare în limba română. În funcţie de numărul elevilor vor fi pregătite şi manualele şcolare, care necesită traduceri adecvate, dar şi costuri. Nu doar numărul scăzut al elevilor este o problemă, ci şi numărul dascălilor care este insuficient în Voivodina, unde spre deosebire de Valea Timocului, drepturile minorităţii române sunt respectate. Pe Valea Timocului, unde limba română este introdusă ca materie opţională, numărul cadrelor didactice pregătite este mult mai mare decât în Voivodina.
Învăţământul în limba română pentru minoritatea din Serbia rămâne în continuare în centrul atenţiei CNMR, pentru că, dacă nu ne păstrăm limba, nu ne păstrăm identitatea”, a afirmat în exclusivitate pentru Radio Reşiţa, Ion Omoran.