Încăierare în Parlamentul Serbiei
O confruntare violentă a izbucnit luni în Parlamentul Serbiei între miniștrii guvernului și deputații opoziției, care protestau împotriva prăbușirii tragice a acoperișului unei gări din Novi Sad. Incidentul, soldat cu 15 victime, a declanșat o criză politică majoră, informează Politico.
Articol editat de Valentina Adam, 25 noiembrie 2024, 23:04
Tensiunile au escaladat în timpul unei sesiuni a Adunării Naționale a Serbiei, când prim-ministrul Miloš Vučević încerca să prezinte proiectul de buget pentru anul 2025. Parlamentarii opoziției au întrerupt discursul premierului afișând pancarte cu mesajul „Mâinile voastre sunt însângerate”. Aceștia acuză guvernul de corupție și lipsă de transparență, pe care le consideră cauze directe ale prăbușirii acoperișului.
După dezastrul din Novi Sad, doi miniștri au demisionat, iar autoritățile au arestat 12 persoane implicate în proiectul de infrastructură. Criticii susțin că tragedia reflectă o gestionare defectuoasă și corupția endemică din sectorul public.
Radomir Lazović, membru al opoziției din Frontul Verzilor și Stângii, a declarat că „ministrul sănătății, Zlatibor Lončar, a răspuns agresiv, ceea ce a declanșat o încăierare generală”. Conform imaginilor difuzate de presa locală, deputații s-au îmbrâncit, pălmuit și stropit cu apă, în timp ce securitatea parlamentară încerca să intervină. Mai mulți parlamentari au fost răniți în altercație.
Președintele Parlamentului, Ana Brnabić, a făcut apel la calm, cerând deputaților să revină la locurile lor și calificând incidentul drept „o rușine pentru această instituție”. În final, ședința a fost suspendată.
Proteste publice
Tragedia din Novi Sad a stârnit furie în rândul cetățenilor. Mii de oameni au ieșit în stradă, unii dintre ei purtând simbolic mâinile vopsite în roșu, cerând răspunderea guvernului. Președintele Aleksandar Vučić a calificat protestele drept „huliganism”, dar a promis că cei vinovați de prăbușirea clădirii vor fi pedepsiți.
Foto: captura video