„Hai să dăm mână cu mână”. Românii din Serbia sunt uniţi
Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ” din Torac, Banatul Sârbesc, în parteneriat cu Centrul Artei Populare din Nicolinţ şi Fundaţia „Protopop Traian Oprea” din Vârşeţ, au organizat vineri, 24 ianuarie, la Torac un simpozion cu genericul „Unirea în conştiinţa naţională”, cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române, respectiv Mica Unire de la 1859. La această adunare a fost semnat şi un protocol de colaborare dintre cele trei asociaţii.
Articol editat de Radio Resita, 3 februarie 2020, 12:03
Manifestarea a început la ora 17.00 la Biserica Ortodoxă Română din Toracu Mare cu un Te Deum de mulţumire, săvârşit de preoţii Adrian Boba din Vârşeţ, Florenţiu Ianeş din Nicolinţ, Emanuil Mojic de la parohia Toracu Mic şi Cristian Popi, preot paroh în Toracu Mare, iar răspunsurile au fost date de corul bărbătesc „Armonia”.
A urmat apoi simpozionul istoric la căminul cultural din Torac, la care a fost prezent, alături de alţi invitaţi, consulul general al României la Vârşeţ, Gheorghe Dinu, care s-a adresat celor prezenţi, astfel: „Identitatea etnică a noastră aici poate fi păstrată numai prin două lucruri foarte importante, prin păstrarea tradiţiilor şi prin religia noastră dirijată de biserică. Ideea de unire într-o nouă formă de colaborare dintre aceste trei organizaţii este excelentă. Este un exemplu de unire şi sper că se va mări pe viitor. Împreună puteţi face mai multe manifestări frumoase, pentru că doar prin tradiţie, folclor şi înţelegere ne păstrăm identitatea”. Daniel Radut, preşedintele Fundaţiei „Protopop Traian Oprea” din Vârşeţ, Serbia.