Festivalul „Colindele Neamului” la Alibunar
Obiceiurile şi tradiţiile din prejma Crăciunului sunt multe, împodobitul bradului, colindul, cadourile primite de la Moş Crăciun au fost şi vor rămâne ceva simbolic reprezentând această sărbătoare creştină. Indiferent dacă este ţinută pe rit nou sau pe rit vechi, pe toţi ne uneşte creştinătatea. Aici pe pământ sârbesc, multe minorităţi vieţuiesc în pace şi înţelegere, aici, românii, pentru care limba română este a doua limbă maternă, în care rostesc cuvinte precum: mamă, tată, patrie, vise… aici, şi-au găsit acea bucată de inimă pe care acum o numesc, acasă…
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 decembrie 2019, 13:50
Crăciunul la români este poate cel mai aşteptat moment al anului şi cuprinde datini şi obiceiuri păstrate din moşi strămoşi. Aici, la Alibunar, dar şi în satele care aparţin acestei comune, tradiţiile nu sunt înlocuite cu nimic, aici, autenticitatea se păstrează şi se transmite din generaţie în generaţie.
La Alibunar s-a oragnizat Colindele Neamului, care a început de pe data de 13 decembrie a.c. şi s-a încheiat pe data de 15 decembrie. Prin cuvinte, colinde şi poezii participanţii au adus puţin din spiritul Crăciunului în sufletele noastre. Ziua de vineri, 13. decembrie, a avut loc evenimentul de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti prin participarea a mai multor asociaţii de femei care s-au prezenatat cu port popular, bucate de Crăciun şi lucrări făcute manual. Portul popular, cel al femeilor din Banatul sârbesc ocupă un loc de frunte. Acest port se încadrează în portul popular bănăţean. Portul din Alibunar este asemănător cu portul din Bariţe, Mărghita, Nicolinţ, Seleuş, Uzdin şi Petrovasâla. De-a lungul timpului portul autentic a suferit unele modificări, însă portul popular în contiunare reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor.
Ziua de sâmbătă, 14. decembrie, evenimentul a continuat cu festivalul de colinde, poezii şi prezentarea unor obiceiuri din preajma crăciunului ale românilor din Banatul Sârbesc. La Alibunar 14 localităţi s-au prezentat pe scenă, aducându-ne mai aproape de sărbătoarea creştină. În acestă zi, atât de importantă pentru minorităţile române, sala Căminului Cultural a fost plină de oameni, în jur de 500 de persoane s-au adunat pentru a savura din plin evenimentul. Evenimentul a fost inaugurat de Preşedintele Comunei Alibunar Dušan Dakić, Dan Constantin, consul la Consulatul General al României la Vârșeț şi Daniel Magdu preşedintele al Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.
„A fost un spectacol de calitate, aşa cum dealtfel mă aşteptam, la care au contribuit trupe de copii, de tineri, de adulţi, din 14 localităţi. După o întrerupere de câţiva ani, şi de inconstanţă în organizarea a acestui festival din preajma sărbatorilor de iarnă, iată el se întoarce acasă, cum se spune, la comunitatea românilor din serbia, cel ce a fost de foarte mulţi ani un fel de brand al acestei asociaţii, şi mă bucur foarte mult că a revenit acasă, şi într-o organizare foarte bună, aici, la Alibunar, care este un fel de centru al românismului din Banatul Sârbsc. Organizaţia a fost foarte bună”, a declarat ‘Dan Constantin, consul la Consulatul General al României la Vârșeț
Colindele neamului-seara a treia a continuat cu expoziția pictorilor amatori – Violeta Țăpârgea, Sandra Mișcovici Zaica și Beniamin Ardelean, aceştia şi-au expus picturile în sala comitetului din Alibunar, unde au fost admirate de către iubitorii de artă.
Eveniment organizat de Comunitatea Românilor din Serbia Episcopia „Dacia Felix” a românilor din Serbia, Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale Române din Serbia şi al Primăriei Comunei Alibunar.
Text Adriana Petroj
Fotografii Koso Ferenc