Fără taxe vamale la importul de lapte şi lactate?
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 aprilie 2016, 09:55
Oficial – încă trei luni de zile
Uniunea Europeană a atras atenţia în mai multe rânduri că introducerea taxelor vamale nu este bună şi că este necesar ca aceste măsuri să fie anulate în cel mai scurt timp.
Presiunea Bruxelles-ului ca Serbia să respecte acordul pe care îl are cu Uniunea Europeană, în cadrul Acordului privind Stabilizarea şi Aderarea, a fost, se pare, destul de puternică. În baza deciziei Guvernului Serbiei, aceste taxe vamale vor fi în vigoare doar încă trei luni de zile.
Serbia, în felul acesta, se pune într-o poziţie dificilă, pentru că de pildă, brânza care vine din străinătate este mai ieftină decât laptele brut. Aceasta indică faptul că preţurile „dumping“ şi producătorii autohtoni nu vor putea să o scoată la capăt, spun specialiştii în această materie.
Protejarea producţiei autohtone
Pentru a se proteja producţia autohtonă, Serbia, anul trecut a introdus măsuri de protecţie la importul de lapte, brânză, unt şi carne de porc. Comisia Europeană, în raportul privind progresul Serbiei, a apreciat că explicaţiile nu au fost bine întemeiate.
La finele anului trecut, Guvernul a decis totuşi să prelungească măsurile de protecţie cu încă şase luni, iar în unele cazuri chiar să majoreze taxele vamale, mai ales la importul de porcine pentru sacrificare.
S-a luat această măsură din cauza dezechilibrului produs pe piaţa autohtonă, care a apărut ca urmare a embargoului Rusiei la importul din Uniunea Europeană.
Consumul şi preţurile la produsele din import
Specialiştii se întreabă: cum vor influenţa aceste măsuri consumul şi dacă vor fi preţuri ma mici la produsele din import?
Preţul la lapte anul trecut s-a redus chiar cu 28,5 la sută pe piaţa mondială, ceea ce reprezintă cea mai mare reducere în sectorul alimentar. Piaţa europeană este împovărată cu stocuri. Autorităţile spun că dacă protejarea va fi anulată, va fi periclitată mai ales industria de procesare a laptelui.
Datele Camerei Economice din Serbia arată rezultate pozitive obţinute datorită introducerii taxelor vamale la importul de produse amintite. Anul trecut, raportat la anul 2014, importul de porcine pentru sacrificare, cu greutate de peste 50 kilograme, aproape s-a înjumătăţit – de la 330.000 de porcine la 180.000. S-a redus importul de brânzeturi, însă în pofida măsurilor de protecţie, au fost importate două mii de tone de carne de porc mai mult faţă de anul 2014.
Efecte au fost înregistrate şi la lapte şi la porcine vii, însă nu şi la carnea de porc. Există presiuni puternice ale Comisiei Europene asupra Guvernului ca aceste taxe vamale să nu se prelungească, ceea ce se va întâmpla – prevede Vojislav Stankoviü, analist agrar. Acesta a afirmat că există posibilitatea de a se proteja piaţa, trebuie insistat asupra tratativelor cu Comisia Europeană. Se vor taxe vamale măcar la unele feluri de lapte şi brânză.
Taxele vamale încă de anul trecut
Guvernul Serbiei a introdus, în luna iunie anul trecut, taxe vamale la lapte, în valoare de 10-20 de dinari la litru, precum şi la lactate – de 10-30 de dinari. Prin decizia din 30 decembrie, măsurile de protecţie au fost prelungite cu taxele la importul de carne de porc. La fel, la importul de unt, pentru vânzarea cu amănuntul, s-au redus de la 125 dinari la 70 de dinari la kilogram şi s-au majorat de la 130 la 150 de dinari la un kilogram de brânză mai importantă, de pildă brânza „Gauda”.
Taxele la importul de porci pentru sacrificare au fost majorate de la 10 la 15 dinari la un kilogram şi s-au introdus măsuri de protejare pentru carnea de porc şi produsele din carne ale abatoarelor.