[AUDIO-FOTO] Românii de pe Valea Timocului „luptă” pentru păstrarea identităţii naţionale
Prioritară rămâne continuarea luptei pentru păstrarea identităţii, a culturii, a limbii şi credinţei noastre, a românilor de pe Valea Timocului, a declarat pentru Radio România Reşiţa, părintele protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, Bojan Alexandrovici. Prea Onoratul îşi propune pentru acest nou an menţinerea şi crearea de legături cu ţara mamă, cu România.
Articol editat de Radio Resita, 6 februarie 2020, 15:52
„Este important să strângem legăturile cu ţara mamă, cu România. Spun asta întotdeauna pentru că sunt unii care interpretează eronat sau din intenţii mai puţin bune. Aşadar, strângem legăturile cu România, dar respectând ţara în care trăim, Serbia, făcută şi de strămoşii noştri. Noi nu suntem aici veniţi la muncă şi stabiliţi pentru o perioadă de timp şi nu trebuie să fim priviţi ca străini. Nu! Noi am fost aici şi înainte de a fi constituit statul sârb. Strămoşii noştri au format Serbia împreună cu fraţii sârbi. Noi respectăm această ţară care este şi a noastră, a românilor de pe Valea Timocului şi a sârbilor. Nu avem ce discuta atunci când este vorba despre: respectarea ţării în care trăim, Serbia, despre legăturile cu ţara mamă, România, despre jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, a neamului românesc, oricum ne-ar numi unii: rumâni, vlahi, valahi, armâni”, a spus părintele Bojan Alexandrovici.
În altă ordine de idei, Prea Onoratul s-a referit la proiectul ce se constituie ca mărturie a existenţei şi a modului de viaţă al românilor care au trăit pe Valea Timocului acum două sute de ani, proiect ce a presupus restaurarea mai multor căsuţe vechi, din lemn, în curtea Mănăstirii de la Malainiţa. Părintele Bojan Alexandrovici: