[AUDIO] Liubiţa Raichici: Sârbii din Banat respectă tradiţiile strămoşeşti de Crăciun şi An Nou, sărbătorite pe rit vechi
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit la o distanță de 13 zile de Crăciunul celebrat în calendarul creștin ortodox tradițional. Această sărbătoare este la fel de importantă pentru cei care au ales să cinstească Nașterea Domnului după un alt calendar.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 ianuarie 2022, 10:34 / actualizat: 6 ianuarie 2022, 16:41
Cum sărbătoresc etnicii sârbi din Banat acest eveniment, a povestit pentru Radio Reşiţa dr. fil. Liubiţa Raichici:
„În seara de ajun cina se ia jos pe paie, se face supă de bulion, celebra fasole, prebranăţ, peştele este nelipsit şi plăcinta de dovleac în care se pune o monedă înainte de a fi coaptă şi se spune că cel care va găsi banul va avea noroc tot anul. Asta se mănâncă jos, spunem Tatăl Nostru, ne-nchinăm, se aprinde lumânarea şi cel care este gazda casei nu se va culca în noaptea aceea până lumânarea nu se arde complet. Dimineaţa toată lumea merge la biserică, este un moment important pentru că fiecare se va îmbrăca cu ceva nou pentru că Crăciunul este unînceputul binelui, a schimbării în bine din toate punctele de vedere. După ce ne întoarcem de la biserică spunem iarăşi Tatăl Nostru, după care servim prânzul în familie, iar la cină este important vinul, iar a doua zi începem cu tot ce am gătit pentru că este prima zi după 40 de zile de Post. Crăciun fericit tuturor acelora care sărbătoresc Crăciunul după ritul vechi, Sretan Bozic!”
Pe 7 ianuarie, atunci când este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, oamenii obișnuiesc să respecte în mare parte din tradițiile pe care le sebează și românii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe 25 decembrie.
În fiecare an, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cei care folosesc vechiul calendar, cel iulian, sărbătoresc intrarea în noul an, adică Revelionul pe rit vechi. Acesta este marcat de sârbi, ucraineni, lipoveni şi ruşi. Printre țările în care Anul Nou se mai celebrează şi pe stil vechi se numără: România, Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Serbia.