Ziua mondială a donatorului de sânge
Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie.
Articol editat de Daiana Rosca, 14 iunie 2023, 07:08 / actualizat: 14 iunie 2023, 15:14
Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine și de a mulțumi donatorilor de sânge benevoli care prin gestul lor salvează vieți.
Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa invită cărăşenii în 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge să-şi ajute semenii. Nevoie de sânge este mare în Caraş-Severin. Prin astfel de acţiuni, unitatea din Reşiţa doreşte să crească gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge şi de a mulţumi donatorilor voluntari.
Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sange, iar spitalele se confrunta constant cu deficitul de unităţi şi preparate din sânge.
De ce este nevoie să donăm constant, în mod regulat?
Pentru că nevoia de sânge este permanentă și pentru că sângele este perisabil, iar stocul de sânge trebuie permanent refăcut și asigurat.
Globulele roșii pot fi păstrate la rece cel mult 42 de zile.
Transfuzia de globule rosii se face pentru persoanele care au suferit pierderi de sânge, dacă au anemie sau dacă au o afecțiune a sângelui;
Trombocitele din sânge trebuie utilizate în maxim 5 zile de la donare.
O transfuzie cu trombocite poate ajuta persoanele care au valori reduse ale acestor celule. Cel mai des, sunt folosite în tratamentul pentru cancer, respectiv după curele de citostatice, care sunt deosebit de agresive şi scad foarte mult nivelul de trombocite din organism;
Plasma congelată la -25 grade C are o durată de păstrare de 1 an.
Plasma este utilzată pentru persoanele care au suferit arsuri, infecții sau au insuficientă hepatică severă.
Campania locală de conştientizare asupra necesităţii donării de sânge este susţinută de Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin.