Primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria
Coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea, colăreți cu lapce sunt doar câteva dintre bunătățile cu care localnici de la Rudăria (Eftimie Murgu) îi vor întâmpina pe turiști sâmbătă, în 22 aprilie 2023.
Articol editat de Valentina Adam, 22 aprilie 2023, 10:40 / actualizat: 23 aprilie 2023, 9:34
Morile de apă ce formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că “vârtejul” care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor. Acolo unde tradițiile se strecoară între ingredientele din farfurie, dau mâncărurilor gusturi de neuitat. Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociația Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu vă invită să descoperiți rețete inedite, să întâlniți localnicii și să vă bucurați de o zi în Valea Almăjului la primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria!
„Rudăria, ca multe alte locuri de poveste, nu înseamnă doar morile de apă și mâncare bună, ci înseamnă, mai ales, oamenii extraordinari care pun în mișcare aceste mori și cei care materializează poveștilor locului, în fiecare zi, în bucătăriile lor.”, povesteșteDelia Barbu, organizator al evenimentului din partea Asociației My Banat.
„Dacă ar fi să spunem ce gust este specific pentru Valea Almăjului cu siguranță ar fi coleșa cu brânză friptă. Coleșa se face obligatoriu cu făină de porumb, măcinată la o moară de apă. Ne bucurăm să fim parteneri la un brunch în Banat, chiar în inima Almăjului, la Rudăria, pentru că am fost dintotdeauna convinși că trebuie să promovăm nu doar obiectivele turistice, ci și gastronomia locală. Așadar, vă așteptăm la Rudăria!”, a spus Radu Trifan, președintele Asociație Acasă în Banat.
”Îi rog pe cei care ne urmăresc să nu se sperie de acest nume englezesc. Este un concept care vine deja, a fost implementat de 10 ani cu mare succes în Transilvania de către asociația My Transilvania. Ei sunt practic cei care au venit cu această idee și în zona noastră și noi suntem parteneri împreună cu ei și cu încă o asociație, Asociația My Banat. Am organizat acest eveniment la Rudăria și din fericire și mă bucur foarte mult a avut mare succes. Biletele s-au epuizat foarte, foarte repede. Noi suntem pregătiți. Îi așteptăm pe oaspeți să vină la Rudăria și cu siguranță vor avea parte de o zi deosebită cu multe surprize în ceea ce privește gastronomia locală, dar și cu un atelier de făcut papuci și un tur al morilor de apă”.
PROGRAMUL EVENIMENTULUI
11,00 – Deschidere și prezentare gazde- Maria și Remus Craia
11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale
13,00 – 15,00 – Tur ghidat la Morile de apă din Rudăria
11,00 – 15,00 – Târg de produse locale în curtea gazdelor – producători din Caraș Severin: brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale, oțet de prună
11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere
Atelier de făcut «pantofi »
Demonstrație de măcinat făina la Moara Brușoanea.