[EDITORIAL] Cupa Mondială o afacere nemţească?
Articol editat de Alin Datcu, 7 iulie 2014, 13:55
La ce am văzut până acum, parcă nici „mondialul” de fotbal nu mai este ce-a fost, oricât se străduiesc „FIFA”- ioţii ca totul să meargă „ceas”! Dacă înainte aveam „mondialul lui Kempes” ori „mondialul lui Paolo Rossi” ori „mondialul lui Maradona”, anul ăsta este „mondialul lui… nimeni”!… Ba, scuzaţi de greşeală : este mondialul… portarilor! Să mai spună careva, acum, că portarii nu sunt şi ei fotbalişti, aşa cum unii se îndoiau că şoferii sunt şi ei oameni! O fi adevărat şi că atacanţii proşti fac portarii mari, da se vede treaba că şi atunci când portarul prinde o zi măreaţă, Brazilia de eşti sau de Olanda te cheamă sau chiar Belgia de-ţi spune, nu ai cum să poţi băga „coţofana în aţe”!
Şi că a venit vorba de portari, toţi cei cărora mai că nu li s-au ridicat statuie, precum la mondialul mexican din 70, nu joacă între „mondiale” pe coclauri nevăzute ori în meciurile de handbal, ci în campionate cât se poate de serioase – dacă le putem spune astfel celor spaniole şi engleze, ca să luăm două exemple la întâmplare! Cum de nu i-au descoperit până acum acei mari „căutători de talente” pe care marile cluburi ale Ioropei îi plătesc mai bine decât pe parlamentarii europeni! Păi, dacă se chinuiau puţin, i-ar fi găsit şi „micii căutători de talente” din liga lu Mitică ori Romică – nici nu mai contează! – cu un singur click pe „goagăl”! Să-i ai „sub nas” pe portarii ăştia şi „nasul” tău de căutător să nu-i… „miroase”, atunci du-te şi fă-te… să zicem, arbitru de rezervă!
Uie, că aduserăm vorba şi de „oamenii negrii” cu fluierul… De-ar fi să-l căutăm pe „acarul Păun”, nu ne-ar fi greu să dăm peste o întrragă „brigadă”, da spre deosebire de ceea ce vedem prin alte părţi în materie de „fluierat o pagubă”, la mondialul ăsta din jungla amazoniană – e bine! Întotdeauna, însă, este „rost” de mai rău… şi atunci unui „fluier” i se răspunde cu… un cor de fluierături! Dar poate că singurul lucru bun care va rămâne din aceste arbitraje este sprazul cu spumă… pentru păstrat distanţa!
Şi cum nu mai e mult până la marea finală, chiar dacă s-ar părea că jocurile sunt făcute pentru o „afacere sudamericană”, definiţia fotbalului spune altceva : un joc între două echipe şi câştigă întotdeauna Germania!
Paul-Sever SMADU