Birocraţia, bat-o vina …
Articol editat de Alin Datcu, 21 februarie 2014, 07:54 / actualizat: 23 februarie 2014, 15:08
Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă – zicala împotriva lenei sau textul motivaţional care să te facă să încerci, într-o formă sau alta, să-ţi obţii biblica pâine cea de toate zilele. Apropo de acest lucru, în afara subiectului, chiar am văzut că există acest sortiment de pâine, pâine biblică! Ciudată strategie de marketing, probabil că în locul bonului de casă îţi dă un verset din Cartea Sfântă!
Revenind la subiectul muncii zilnice, un recent studiu relevă faptul că 90% dintre antreprenorii români consideră că accesul la finanţare al antreprenorilor tineri, de sub 40 de ani, este dificil sau foarte dificil. Mai mult, în România doar 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Nimic surprinzător, aş spune, în condiţiile în care la noi în ţară birocraţia e stapâna tuturor celor făcute şi nefăcute. Iar de această birocraţie se loveşte toată lumea, de la tânărul care ar porni o afacere, până la bătrânul care are nevoie de medicamente compensate, pentru care îi trebuie acum zeci de hârtii de la Administraţia Financiară. Avem o pasiune pentru hârţogării, care să acopere alte hârţogării, de suntem şi aici în topul Europei. Miniştrii noştri vorbesc despre proiecte IT naţionale, care să facă uitată birocraţia, dar de la vorbă la faptă… mai sunt atâtea hârtii de făcut. Şi chiar dacă scapă de birocraţie, care solicită ”n” acte pentru înfiinţarea unei firme, cine oferă banii, pentru că tânarul nu prea are cu ce garanta împrumutul bancar.
Şi astfel ajungem la lipsa banilor, o a doua piedică a celui care vrea să pornească o afacere. Specialiştii spun că un antreprenor din cinci tineri le poate oferi celorlalţi patru locuri de muncă! Motivantă idee! O altă problemă este legată de şcoală şi cum te ajută ea, prin procesul de învăţământ să devii angajator şi nu angajat. Materii de acest gen nu există, antreprenorii nu vin sau nu sunt chemaţi în şcoli pentru cursuri facultative, astfel că, la momentul acela, singura afacere pe cont propriu este cum să treci de bacalaureat.