Ascultă Radio România Reșița Live

Ziua internaţională a democraţiei (ONU)

Ziua internaţională a democraţiei, sărbătorită anual la 15 septembrie, reprezintă o bună oportunitate pentru înţelegerea rolului democraţiei în lume.

Articol editat de Casandra Silitra, 15 septembrie 2019, 09:36

Democraţia este mai degrabă un proces cu un scop în sine, fiind nevoie de implicarea comunităţii internaţionale, a organismelor naţionale decizionale, a societăţii civile şi a persoanelor pentru ca scopul democraţiei să fie pus în practică, conform www.un.org

Valorile libertăţii, respectul pentru drepturile omului şi principiul organizării de alegeri corecte şi periodice prin intermediul exprimării votului universal reprezintă elemente esenţiale de democraţie.

În schimb, democraţia oferă mediul pentru protecţia şi punerea în practică a drepturilor omului. În ceea ce priveşte drepturile omului, documentul fundamental la nivel internaţional este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care stipulează la articolul 21.3 legătura dintre democraţie şi drepturile omului.

”Voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; aceasta voinţă trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal şi exprimat prin vot secret sau urmând o procedura echivalentă care să asigure libertatea votului”.

De asemenea, drepturile înscrise în Convenţia internaţională pentru drepturile economice, sociale şi culturale şi în instrumentele juridice în materie care acoperă drepturile de grup (precum populaţiile indigene, minorităţile, persoanele cu dizabilităţi) sunt esenţiale pentru democraţie pentru că ele asigură o distribuţie echitabilă privind accesul la drepturile civile şi politice, potrivit www.un.org.

Ziua internaţională a democraţiei este celebrată din 2007, ca urmare a adoptării prin consenş la 8 noiembrie în acelaşi an, de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluţiei A/RES/62/7, intitulată ”Sprijinul Sistemului Naţiunilor Unite pentru eforturile guvernelor de promovare şi consolidare a noilor democraţii sau a celor restabilite”.

Pentru marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite organizează mai multe evenimente specifice la sediul organizaţiei din New York sub o tematică aparte. Evenimentele din acest an se desfăşoară sub tema ”Participare”, fiind o oportunitate pentru a reaminti că democraţia este despre oameni, conform www.un.org.

Democraţia este construită pe incluziune, tratament egal şi participare, fiind totodată o piatră de temelie fundamentală pentru pace, dezvoltare sustenabilă şi drepturile omului. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care stipulează că ”voinţa populară trebuie să fie baza autorităţii guvernului” (articolul 21.3) a inspirat procesul de realizare a constituţiilor din lumea întreagă şi a contribuit la acceptarea valorilor şi principiilor democratice. Democraţia, în schimb, furnizează mediul natural pentru protejarea şi realizarea eficientă a drepturilor omului.

Procesul democratic real este un traseu cu două sensuri, construit pe dialogul constant între societatea civilă şi clasa politică. Acest dialog trebuie să aibă o influenţă reală asupra deciziilor politice, drept pentru care participarea politică, spaţiul civic şi dialogul social creează fundaţiile reale ale bunei guvernări. În prezenţ spaţiul civic se diminuează la nivel mondial într-un ritm alarmant. Activiştii societăţii civile îşi desfăşoară cu tot mai mare dificultate activitatea, precum şi apărătorii drepturilor omului şi parlamentarii. Femeile sunt în mare parte slab reprezentate, iar jurnaliştii se confruntă cu amestecul în desfăşurarea muncii lor şi în unele cazuri chiar cu violenţă.

Ziua internaţională a democraţiei reprezintă o oportunitate pentru a atrage atenţia tuturor guvernelor să respecte drepturile cetăţenilor lor la o participare activă, substanţială şi plină de înţeles în democraţie.

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă abordează democraţia în Obiectivul 16 pentru Dezvoltare Sustenabilă recunoscând legăturile indivizibile între societăţile paşnice şi instituţiile eficiente, responsabile şi incluzive, indică www.un.org.

”În adâncul sufletului democraţia este despre oameni. Este construită pe incluziune, tratament egal şi participare – fiind o piatră fundamentală pentru pace, dezvoltare sustenabilă şi drepturile omului. Aceste valori şi aspiraţii nu pot fi văzute drept dovezi. Acestea trebuie să fie cu adevărat în vieţile oamenilor. În prezenţ ziua internaţională a democraţiei este organizată într-o perioadă în care încrederea este scăzută şi anxietatea este ridicată. Oamenii sunt frustraţi de creşterea inegalităţilor şi sunt perturbaţi de schimbările extinse de la globalizare şi tehnologie”, transmite secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterreş cu prilejul zilei internaţionale a democraţiei 2019, conform www.un.org.

sursa – agerpres.ro

Etichete:
[FOTO] Accident cu victime între Caransebeş şi Haţeg
Anchete marți, 8 martie 2016, 09:27

[FOTO] Accident cu victime între Caransebeş şi Haţeg

Traficul rutier a fost întrerupt în această dimineață pe DN 68, între Caransebeş și Haţeg din cauza unui accident rutier. Evenimentul a avut...

[FOTO] Accident cu victime între Caransebeş şi Haţeg
[Anchetă] Moartea unei ciute ridică semne de întrebare
Anchete luni, 20 octombrie 2014, 17:38

[Anchetă] Moartea unei ciute ridică semne de întrebare

  O ciută a fost găsită moartă sâmbătă, 18 octombrie în apropierea localităţii Ciclova din Caraş-Severin, la limita Parcului Natural...

[Anchetă] Moartea unei ciute ridică semne de întrebare
Boala limbii albastre decimează efectivele de rumegătoare
Anchete marți, 14 octombrie 2014, 10:22

Boala limbii albastre decimează efectivele de rumegătoare

De câteva săptămâni bune şi rumegătoarele din judeţul Caraş-Severin au fost afectate de Boala limbi albastre sau Bluetongue. Boala poate face...

Boala limbii albastre decimează efectivele de rumegătoare
[ANCHETĂ] Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului sub ameninţarea drujbei
Anchete joi, 10 iulie 2014, 16:30

[ANCHETĂ] Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului sub ameninţarea drujbei

Parcul Naţional Semenic- Cheile Caraşului este o zonă protejată, administrată în principal pentru asigurarea stării favorabile de conservare a...

[ANCHETĂ] Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului sub ameninţarea drujbei
Anchete luni, 7 aprilie 2014, 18:15

[ANCHETĂ] Laptele de lângă corn între „a fi” și „a nu (prea) fi”

Părinţii elevilor din mai multe școli ale municipiului Reşiţa au sesizat o serie de nereguli la paharele de lapte distribuite de fabrica din...

[ANCHETĂ] Laptele de lângă corn între „a fi” și „a nu (prea) fi”
Anchete duminică, 6 aprilie 2014, 13:27

[ANCHETĂ] Munca în străinătate – un miraj pentru visători

De multe ori mirajul muncii în străinătate le întunecă minţile celor ce doresc un portofel mai plin şi o viaţă mai bună. De şi mai multe...

[ANCHETĂ] Munca în străinătate – un miraj pentru visători
Anchete marți, 21 ianuarie 2014, 12:29

[AUDIO] Izvoare şi foraje publice cu apă nepotabilă în Reşiţa

Apa de la izvoarele şi fântânile publice din municipiul Reşiţa nu este potabilă. În urma unor analize de laborator efectuate de AquaTim...

[AUDIO] Izvoare şi foraje publice cu apă nepotabilă în Reşiţa