Alergiile la ambrozie şi polen bagă oamenii în spital!
Articol editat de Daiana Rosca, 16 aprilie 2016, 06:17
Medicii avertizează că alergiile pot fi deosebit de periculoase, mai ales dacă se declanşează la persoane care nu se ştiu sensibile la anumiţi alergeni şi care nu sunt sub protecţia unui tratament. Una dintre plantele care provoacã cele mai multe alergii este ambrozia.
Evidenţele arată că în jur de 25% dintre persoanele din vestul ţării au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că prezintă alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândeşte uşor, purtat de vânt la mari depărtări de locul unde creşte.
„Este o problemă chiar severă, pentru că cele mai multe persoane care sunt alergice, în mai mult de 5 ani, pot dezvolta astm bronşic în perioada când ambrozia este în aer. Este una dintre cele mai severe alergii care există în Europa şi nu numai, pentru că planta face ravagii şi în America. În prezent se aplică imunoterapia, care durează trei ani, dar cea mai eficientă soluţie ar fi combaterea ambroziei”, spune medicul alergolog Carmen Bunu.
Efectele grave pe care buruiana, denumită în limbaj popular „iarba pârloagelor”, le dezvoltă asupra sănătăţii umane a determinat crearea în Timişoara, în urmă cu patru ani, a primul Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer fiind puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate.
Daiana Roşca