Tehnica votării 25.09.20
La alegerile locale din 27 septembrie se aleg primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 25 septembrie 2020, 11:21
Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua votării vor putea să-şi exprime opţiunea electorală. Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă Persoanelor din Reșița va fi prelungit. Astfel, programul cu publicul va fi sâmbătă între: 08.00 – 16.00, iar duminică (27 septembrie): 07.00 – 21.00 (sau, după caz, până la închiderea secțiilor de votare).
Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul la vot în baza acestuia, conform unei decizii luate de Biroul Electoral Central.
Au dreptul de a alege şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Alegătorii vor putea vota doar la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu ori reşedinţa.
Informaţii privind secţia de votare pot fi găsite online la adresa registrulelectoral.ro.
Biroul Electoral Central a luat mai multe decizii aplicabile la alegerile locale din 27 septembrie. S-a stabilit, printre altele, cã votul va fi valabil chiar dacã ștampila a fost aplicatã pe buletin depãșind patrulaterul, în cazul în care opțiunea e evidentã. De asemenea, votul va fi valabil şi dacă ştampila cu menţiunea Votat a fost aplicată în interiorul unui patrulater, dar sunt înscrise mai multe menţiuni pe buletinul de vot.
În ziua votului autorităţile au impus măsuri speciale de protecţie pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.
Alegătorii vor fi obligaţi să poarte corect masca de protecţie, să păstreze distanţa fizică de minimum un metru şi să îşi dezinfecteze mâinile atât la intrarea cât şi la ieşirea din secţia de votare.
Vor exista echipamente de măsurare a temperaturii, iar în cazul în care o persoană are o temperatură peste 37,3 va putea să voteze într-o cabină special amenajată, care se va dezinfecta după fiecare utilizare.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice vor putea solicita acces prioritar în localul de vot. Urna specială va fi trimisă mai întâi la adresele solicitanţilor care nu se pot deplasa din cauze medicale altele decât COVID-19.
Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. Cererea se depune în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18.00 și 20.00, cu excepția situațiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior.
Sistemul informatic pentru toate birourile electorale şi secţiile de votare la alegerile locale a fost pregătit de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Reprezentanţii instituţiei i-au instruit pe operatorii de tablete desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă să monitorizeze prezenţa la vot şi prevenirea votului ilegal, iar astăzi are loc o simulare. Cum se va face identificarea alegătorilor, ne spune purtătorul de cuvânt al STS, maiorul Cătălin Chirca.
„În contextul epidemiei și potrivit regulilor stabilite de Ministerul Sănătății și Autoritatea electorală permanentă în momentul în care alegătorul vine în secția de votare acesta își dă masca jos, prezintă cartea de identitate astfel încât operatorul să poată să facă identificarea, își introduce singur cartea de identitate în suportul tabletei, iar mai departe operatorul de calculator va scana codul numeric personal. Apoi, va prelua datele acestuia, va verifica dacă are drept la vot și situația în care este permis dreptul la vot, va valida prezența la vot alegătorului”.
Procesul electoral de duminică se va desfăşura între orele 7:00 – 21:00. Alegătorii care se vor afla în localul secţiei de votare la momentul închiderii urnelor vor putea să-şi exprime dreptul de vot.