Ascultă Radio România Reșița Live

Vremea capricioasă întârzie recolta de căpşune

Căpşunele sunt primele fructe de primăvară, gustul şi aroma lor deosebită determină cultivarea lor în majoritatea grădinilor sau în câmp.

Vremea capricioasă întârzie recolta de căpşune

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 mai 2023, 16:19 / actualizat: 20 mai 2023, 9:56

Căpşunul se poate cultiva din zonele de câmpie şi până în regiunile montane inferioare cu altitudini de peste o mie de metri, fapt pentru care acestei culturi îi prieşte şi în grădinile agricultorilor din Banatul de Munte.

Pentru Radio Reşiţa Adina Minda Ciote din satul Soceni, comuna Ezeriş al cărei brand este cunoscut în regiune, a precizat că din cauza temperaturilor destul de scăzute din această primăvară nu se poate încă bucura de o producţie consistentă pentru că a recurs la plantaţia clasică, iar temperaturile agreate de căpşun pentru perioada de vegetaţie sunt cele cuprinse între 10 şi 25 de grade Celsius:

Cultura de căpșune este un pic întârziată față de anii trecuți din cauza vremii. Probabil că ne vom bucura de roade undeva între 7 și 10 zile, cam așa sperăm, ele acum au început așa să se înroșească puțin, dar încă nu avem de vânzare. Prețul probabil va fi undeva între 22 și 25 lei, dar oricum o să anunțăm pe pagina noastră de facebook când vom începe desfacerea lor. Anul acesta nu am avut rod pentru că am înființat cultură nouă, deci anul viitor o să ieșim mai repede pe piață cu căpșuni. Cultura va fi productivă, plantele au flori, au început să se formeze şi căpșunile, deci o să fie o producție bună și anul acesta, chiar dacă vremea nu a prea ținut cu noi. Sperăm să fie bine până în final. Ne bucurăm că am reușit prin muncă să ajungă lumea să ne cunoască și să vină la Soceni în special pentru căpșuni. Riscul mare de afară este înghețul. Și anul acesta a trebuit să întindem foliile de agril și să acoperim culturile pentru că într-o noapte la sfârșitul lunii aprilie a fost îngheţ. Dacă nu acopeream toate florile care erau atunci, le lua înghețul. Deci asta e în plus față de solar, dar uneori și în solar trebuie să le acoperim. Deci e o muncă în plus, mai ales acuma în ultimii ani cam tot timpul a fost îngheț. După ce ele au început să înflorească trebuie să le acoperim cu folie și să le descoperim ulterior într-o zi, două. Stadiul culturii se poate vedea în imaginile ataşate articolului„.

Căpşunul este o plantă perenă, semierboasă cu vigoare diferită care se menţine în cultură până la 4 ani.

Sursa foto: Adina Minda Ciote

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti