Vremea capricioasă întârzie recolta de căpşune
Căpşunele sunt primele fructe de primăvară, gustul şi aroma lor deosebită determină cultivarea lor în majoritatea grădinilor sau în câmp.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 mai 2023, 16:19 / actualizat: 20 mai 2023, 9:56
Căpşunul se poate cultiva din zonele de câmpie şi până în regiunile montane inferioare cu altitudini de peste o mie de metri, fapt pentru care acestei culturi îi prieşte şi în grădinile agricultorilor din Banatul de Munte.
Pentru Radio Reşiţa Adina Minda Ciote din satul Soceni, comuna Ezeriş al cărei brand este cunoscut în regiune, a precizat că din cauza temperaturilor destul de scăzute din această primăvară nu se poate încă bucura de o producţie consistentă pentru că a recurs la plantaţia clasică, iar temperaturile agreate de căpşun pentru perioada de vegetaţie sunt cele cuprinse între 10 şi 25 de grade Celsius:
„Cultura de căpșune este un pic întârziată față de anii trecuți din cauza vremii. Probabil că ne vom bucura de roade undeva între 7 și 10 zile, cam așa sperăm, ele acum au început așa să se înroșească puțin, dar încă nu avem de vânzare. Prețul probabil va fi undeva între 22 și 25 lei, dar oricum o să anunțăm pe pagina noastră de facebook când vom începe desfacerea lor. Anul acesta nu am avut rod pentru că am înființat cultură nouă, deci anul viitor o să ieșim mai repede pe piață cu căpșuni. Cultura va fi productivă, plantele au flori, au început să se formeze şi căpșunile, deci o să fie o producție bună și anul acesta, chiar dacă vremea nu a prea ținut cu noi. Sperăm să fie bine până în final. Ne bucurăm că am reușit prin muncă să ajungă lumea să ne cunoască și să vină la Soceni în special pentru căpșuni. Riscul mare de afară este înghețul. Și anul acesta a trebuit să întindem foliile de agril și să acoperim culturile pentru că într-o noapte la sfârșitul lunii aprilie a fost îngheţ. Dacă nu acopeream toate florile care erau atunci, le lua înghețul. Deci asta e în plus față de solar, dar uneori și în solar trebuie să le acoperim. Deci e o muncă în plus, mai ales acuma în ultimii ani cam tot timpul a fost îngheț. După ce ele au început să înflorească trebuie să le acoperim cu folie și să le descoperim ulterior într-o zi, două. Stadiul culturii se poate vedea în imaginile ataşate articolului„.
Căpşunul este o plantă perenă, semierboasă cu vigoare diferită care se menţine în cultură până la 4 ani.
Sursa foto: Adina Minda Ciote