Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon
Deşi statisticile la nivel naţional arată că, producția de varză a fost mai slabă anul acesta din cauza secetei, în Banat nu a fost deloc aşa.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 noiembrie 2024, 16:19 / actualizat: 5 noiembrie 2024, 20:22
La producătorul de legume Ionel Ianca din comuna cărăşeană Fârliug, varza, cel mai căutat produs de sezon pe tarabele pieţelor din Reşiţa, a cunoscut producţii însemnate şi asta pentru că a udat din abundenţă, iar căpăţânile au ajuns chiar şi până la 3 kg bucata.
Pe Ionel Ianca l-am întâlnit în Piaţa Reşiţa Sud, în spatele unui morman de căpăţâni de varză şi am stat de vorbă cu acesta:
„Pe lângă varză, am conopidă, ceapă şi cartofi; produse de sezon. Varza s-a făcut anul acesta nesperat de bine. Producția a fost bună, că am avut irigație, dacă n-aveam irigația era problemă. Dar am avut apă și mulțam lui Dumnezeu a fost bine și prețul a fost bun.
Un kilogram de varză este 3 lei, 5 lei este kilogramul de cartofi, conopida 10 lei kilogramul, iar ceapa 5 lei.
Am deja clienții mei care de niște ani buni mă cunosc și știu că am produse bune și vin la mine și iau, vin și acasă și de pe câmp iau; vor să fie siguri că-i de-a noastră românească„.
„Pentru a o pune la murat, sunt necesare următoarele: un butoi de 50 litri, 40 kg de varză, plus sare și mirodenii„, a mai spus Ionel Ianca.